09.12.2022. Stručna konferencija „Zakonitost skeniranog i digitalno arhiviranog dokumenta - u svjetlu izmjena relevantnih zakona“, Radnička cesta 37a, Zagreb, te online

09.12.2022.

HUP u suradnji s Ministarstvom financija, Poreznom upravom i Hrvatskim državnim arhivom priprema  stručni skup pod nazivom Zakonitost skeniranog i digitalno arhiviranog dokumenta - u svjetlu izmjena relevantnih zakona“. Stoga  vas pozivamo da rezervirate termin za navedeno događanje. Naime, nova zakonska regulativa u Republici Hrvatskoj ukida obvezu čuvanja dokumenata  isključivo na papiru tj.  dozvoljava uništavanje izvornika, ako je on skeniran i digitalno arhiviran sukladno važećim  propisima.

Obavezu čuvanja isključivo papirnatog izvornika digitaliziranog dokumenta horizontalno je ukinuta izmjenama triju zakona:

Ovako važna novina omogućuje poslovnim subjektima cijeli niz inovacija, racionalizacija i bitnih sniženja troškova vezanih uz čuvanje izvorno papirnatih dokumenata.

HUP želi tu informaciju snažno promovirati, prije svega svojim članovima i time kroz obavještavanje i edukaciju doprinijeti i pomoći članovima u smanjenju troškova poslovanja koji proizlaze iz obveze čuvanja dokumentacije. Naravno, konkretnu odluku o načinu pohrane dokumentacije donijet će svaki od vas samostalno, a želja nam je informirati vas o mogućnostima koje se pružaju navedenim izmjenama zakona.

Skup će se održati u petak, 09.12. 2022. s početkom u 09,00 sati u prostorijama HUP-a, na adresi Radnička cesta 37a, prizemlje, dvorana A ili putem platforme MS Teams.

S nama će na stručnom skupu biti predstavnici Ministarstva financija, Porezne uprave i Hrvatskog državnog arhiva te relevantni sugovornici koji imaju bogato iskustvo vezano uz digitalno arhiviranje dokumenta.

Vjerujemo kako će Stručni skup biti prilika za razmjenu ideja od zajedničkog interesa, ali i za postavljanje sasvim konkretnih pitanja vezanih uz ukidanje obveze čuvanja izvornih dokumenata na papiru.

Pozive, način prijave i više informacija dostavit ćemo na vrijeme.

vrh stranice