08.11.2019, HUP Rijeka, održana radionica „Priprema – pozor – prijenos"

08.11.2019.

HUP Regionalni ured Rijeka, CEPOR – centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, organizirali su radionicu "Priprema-pozor-prijenos" koja  se održala 8. studenog 2019. u STEP RI s početkom u 10,00h.

Odluka o budućnosti poduzeća nakon odlaska u mirovinu i povlačenja iz biznisa aktualna je za svakog trećeg poduzetnika u Hrvatskoj. Naime, gotovo trećina poduzetnika u Hrvatskoj u šestom je desetljeću života i godinama kada je potrebno upitati se – na koga i na koji način prenijeti poslovanje svog poduzeća / obrta. U razvijenim europskim zemljama koje imaju dugu tradiciju poduzetništva visoko je razvijena svijest o složenosti prijenosa poslovanja. S druge strane, u Hrvatskoj, prema rezultatima Business Transfer Barometar istraživanja 5.300 poduzeća s oko 57.000 zaposlenih predstavljaju posebno rizičnu skupinu čiji vlasnici ne poduzimaju potrebne korake u cilju pripreme za prijenos poslovanja i nemaju dovoljno informacija o složenosti i trajanju ovog procesa.

Cilj radionice je potaknuti vlasnike na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja kako bi se izbjeglo donošenje odluka o budućnosti poduzeća / obrta pod pritiskom iznenadnih i nepredvidivih okolnosti.

Tijekom radionice govorilo se o sljedećim temama:

Zašto je važno pripremiti se za prijenos poslovanja?
Koga uključiti u pripremu za prijenos poslovanja?
Uloga vlasnika, nasljednika i radnika u prijenosu poslovanja
Kako se pripremiti za prijenos poslovanja?


Radionica je organizirana u sklopu Tjedna obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja i namijenjena je vlasnicima mikro i malih poduzeća.


Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja je manifestacija koju od 4. do 8.11.2019., u suradnji s partnerskim institucijama u cijeloj Hrvatskoj organizira CEPOR – Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva. Cilj Tjedna je potaknuti vlasnike malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj na pravovremenu pripremu za prijenos poslovanja. Tijekom Tjedna u nekoliko gradova u Hrvatskoj održavaju se besplatne radionice, predavanja i savjetovanja za poduzetnike na temu prijenosa poslovanja. Tjedan obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja inspiriran je Tjednom prijenosa poslovanja, koji se uspješno organizira u Belgiji od 2011. godine i predstavlja dobru praksu EU u jačanju svijesti poduzetnika o prijenosu poslovanja.
vrh stranice