05.04.2023. Webinar: Kako nabava utječe na konkurentnost?; 10:00

05.04.2023.

Na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek u okviru svojeg PUMA programa u suradnji s članom Altius savjetovanje d.o.o. organizira webinar „Kako nabava utječe na konkurentnost?“ koji će se održati u srijedu 05. travnja 2023. godine s početkom u 10 sati.  Webinar traje do 12,15 sati.

Razvoj digitalnih tehnologija, specijalizacija u poslovanju, gospodarske i političke unije, visoka razina inovativnosti i slobodno kretanje roba i usluga podigli su konkurentsko natjecanje između poduzeća na najvišu razinu. Kontinuirana potraga za dodanom vrijednosti koja dolazi iz okruženja poduzeća, ali iz boljeg iskorištenja unutarnjih resursa postala je presudan čimbenik za ostvarenje ciljeva.

Promijenio se i poredak na ljestvici korporativnih ciljeva. Vjeruje se da je dobit rezultat, a ne svrha poslovanja. Primarni cilj poduzeća postaje opstanak na tržištu i razvoj gdje stručni zaposlenici i inovacije predstavljaju ključnu konkurentsku prednost. Bez obzira je li vaša djelatnost proizvodna ili trgovačka, pod pritiskom ste internih korisnika da generirate što veću dodanu vrijednosti kroz unaprjeđenje procesa i smanjenje troška nabave te iskoristite inovacijski potencijal dobavljača.

Za takve tvrtke strateško upravljanje nabavom omogućava generiranje vrijednosti kroz iskorištavanje ekonomije obujma i izgradnju strateškog odnosa s dobavljačima koji podupiru inovativnost i dijeljenje zajedničkog prosperiteta.

Koje strategije možete odabrati?

Općenito, tvrtka može izabrati između dva smjera:

           pronaći način na koji će se tvrtka ili proizvod razlikovati od drugih – diferencirati se,

           maksimalno iskoristiti unutarnje i vanjske potencijalne i smanjiti troškove opskrbnog lanca te se suprotstaviti konkurenciji s nižom cijenom proizvoda ili usluge.

Strateški instrumenti za postizanje ciljeva nalaze se u svakoj od funkcija unutar opskrbnog lanca. Činjenica da se nabava nalazi na samom početku opskrbnog lanca, odmah nakon dobavljača, govori koliki je njen utjecaj na uspješnost i kvalitetu cijelog poslovanja.

Doprinos nabave uspješnosti poslovanja

Kako funkcija nabava može doprinijeti uspješnosti poslovanja najbolje je vidljivo kroz četiri cilja nabave:

1.         Poboljšati procese i smanjiti troškove opskrbnog lanca,

2.         Smanjiti cijene nabavnih kategorija,

3.         Povećati inovativnost i zadovoljstvo kupaca,

4.         Smanjiti zalihe duž opskrbnog lanca.

Webinar je namijenjen poslodavcima, direktorima, financijskim direktorima, menadžerima, poslovnim analitičarima, planerima, osobama u nabavi, osobama koje vode materijalno poslovanje u poduzeću, te kontrolerima.

Predavanje će održati Helena Popović Petrušić, struč. spec. oec, mag. međ. odn. Diplomirala na području menadžmenta financija, a potom stekla zvanje magistra struke na području međunarodnih odnosa i diplomacije. 18 godišnje radno iskustvo stekla je radeći u srednjim i velikim domaćim i inozemnim tvrtkama na poslovima upravljanja, prodaje i nabave te vođenja kapitalnih investicijskih projekata u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u investicijskim razvojnim projektima u području naftne industrije, elektro energetike, brodogradnje i komercijalnog zgradarstva u Europi, Africi, Bliskom Istoku, Aziji i Sjevernoj Americi. Specijalizirala se u području razvoja poslovanja i povećanja konkurentnosti putem uvođenja i primjene novih tehnologija te povećanja učinkovitosti poslovanja. Razvila je vlastite alate i izvještajne modele u području upravljanja strateškom nabavom s ciljem optimizacije u poslovanju i povećanja konkurentnosti. Višestruko je nagrađivanja u korporativnoj sferi za zasluge u prodaji i razvoju poslovanja. Proglašena je Najboljim mladim hrvatskim menadžerom od strane Ministarstva gospodarstva. Vlasnica je savjetodavne tvrtke Wogas d.o.o koja se bavi savjetovanjem u području strateške nabave i pružanjem usluga razvoja tržišta prodaje za strane tvrtke na području Republike Hrvatske.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno za članove HUP-a.

Molimo da svoje sudjelovanje prijavite putem prijavnice do utorka 04. travnja 2023. godine do 12 sati elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr

vrh stranice