04.10.2023. PUMA seminar: Kontroling prodaje i ključnih kupaca; Velika vijećnica Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV 1, Slavonski Brod; 10:00

04.10.2023.

Na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek organizira koristan seminar na temu: Kontroling prodaje i ključnih kupaca koji će se održati u srijedu 04. listopada 2023. godine s početkom u 10 sati u Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije, Petra Krešimira IV 1, Slavonski Brod. 

Pojam „kontroling“ na prvi pogled izgleda ograničavajuće i nemaštovito. Upućuje da se radi  o strogoj kontroli zbog koje smo kao mali željeli što prije odrasti. U poduzetničkim organizacijama ovaj pojam pogotovo iritira one koji smatraju da svoj posao mogu uspješno obavljati kao slobodni umjetnici, isključivo živeći po sistemu „zbogom pameti“ od danas do sutra. A to prema uvjetima i okruženju u kojima se danas odvija poduzetništvo, jednostavno ne ide. Kontroling kao poslovna funkcija je BRONHI koji u vremenima kontinuiranih promjena i globalizirane tržišne utakmice, omogućuje onima koji ga pravilno i u potpunosti koriste da mogu iskreno izreći: „Lakše se diše“.  Ima za cilj kontinuirano osiguravati uvjete za pravodobno i učinkovito donošenje dobrih odluka izbjegavajući nepotrebne rizike i minimizirajući one neizbježne.

Od funkcije prodajnog kontrolinga i upravljanja portfeljem ključnih kupaca zahtjeva se i očekuje:

          Adekvatno korištenje informacija iz eksternog i internog okruženja, analizirati performanse iz prošlosti i sadašnjosti, i prepoznavati prilike i prijetnje u budućnosti

          Svakodnevna prisutnost u poslovanju u svrhu unaprjeđenja efikasnosti

          Harmonizacija, koordinacija i integracija poslovnih procesa u prodaji

          Usklađenost prodajnih  planova i ostvarenih veličina.

Cilj seminara je upoznati polaznike s aktivnostima u postupku planiranja prodaje: analitičkim tehnikama eksternog i internog okruženja, postupkom provjere i definiranja strateških namjera i odabira strategije, značajkama i sastavnicama operativnih planova prodaje, postupcima pri odabiru ciljeva, mjera i metrika, njihovim kvantificiranjem, te kako učiti (individualno i organizacijski) i motivirati uz pomoć planova. 

Saznati kako predviđati, organizirati, odabrati i pozicionirati ljude koji rade direktno u prodaji, ili podupiru prodaju, definirati ključne inicijative i aktivnosti, planirati materijalne i nematerijalne resurse, te pokretače pretvoriti u brojke i postotke odnosno izraditi financijski plan (budžet) i implementirati ga u provedbu.

Sadržaj seminara:

          Uvod (Sun Tzu – Umijeće ratovanja)

          Analize internog i eksternog okruženja (PESTLE, djelatnost, tržište, konkurencija, ranjivost, aktualna organizacija prodaje, povijesni rezultati i pokazatelji)

          Kako definirati ključne aktivnosti i inicijative koji su pokretači ostvarenja rezultata u prodaji

          Analiza rizika

          Planiranje organizacije prodaje i definiranje financijskih ciljeva (po tržištima, kupcima, ljudima, proizvodima i uslugama iz portfelja organizacije)

          Planiranje troškova i ulaganja potrebnih da se realiziraju planirani prihodi i zarada od prodaje

          Modeli nagrađivanja u prodaji (kategorizacija osnovnih plaća, varijabilni dijelovi plaće i nagrade, …)

Seminar je zamišljen kao interaktivna radionica, a prvenstveno je namijenjen poduzetnicima, visokom i srednjem menadžmentu, kontrolerima, specijalistima za računovodstvo, kao i svim zainteresiranima.

Predavač je Nikola Nikšić, savjetnik za menadžment (CMC) licenciran pri ICMCI (The International Council of Management Consulting Institutes), ovlašteni procjenitelj poslovne izvrsnosti pri EFQM (European Foundation for Quality Management) i ovlašteni računovođa. Od ukupno 40 godina radnog staža u zemlji i inozemstvu, 28 je radio na pozicijama menadžera za upravljanje strategijom, financijama i računovodstvom te kontrolingom. Od toga, kao djelatnik Geotehnike 6 godina u inozemstvu na međunarodnim hidro-energetskim projektima. a 12 kao menadžer u hrvatskim poduzećima - članicama međunarodnih grupacija (WLW, Bisnode). Kao su-osnivač poduzeća Konter, dugi niz godina se bavi poslovima menadžerskog savjetovanja na području organizacije i ekonomike poslovanja, te edukacije. Dobitnik je nagrade Primus 2011., za najboljeg poslovnog savjetnika u Hrvatskoj za područje strateškog menadžmenta i organizacijskog razvoja.

Sudjelovanje na seminaru je besplatno.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo da svoje sudjelovanje prijavite do utorka 03. listopada 2023. godine do 12 sati elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr

vrh stranice