03.10.2022. Webinar: Zaštita prijavitelja nepravilnosti; 10:00

03.10.2022.

Na traženje članova HUP-a sa s ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o propisima koje imaju otežanu primjenu u praksi, a osobito kako uskladiti svoje poslovanje s promjenama, HUP Regionalni ured Osijek u okviru svojeg PUMA programa u suradnji s članom Vision Compliance d.o.o. organizira webinar na temu: „Zaštita prijavitelja nepravilnosti“ koji će se održati u ponedjeljak 03. listopada 2022. godine s početkom u 10 sati. Webinar traje do 12 sati.

Na jesen nas očekuju izmjene i dopune Zakona o radu. U planu je do kraja ove godine u ZOR unijeti niz promjena poput smanjenja ugovora o radu na određeno vrijeme ili produljenja radnog vijeka sa 65 na 68 godina.

Kao posljedica izvanrednih zbivanja s kojima smo se susreli u protekle dvije godine, novi tekst Zakona o radu uključivao bi i reguliranje rada od kuće te niže plaće u izvanrednim okolnostima.

Pored navedenog, planira se rad na digitalnim platformama (poput dostave hrane). U ZOR bi se uveli termini “radnik koji radi putem digitalne radne platforme” koji ima ugovor o radu te “osoba koja radi putem digitalne radne platforme”, koja bi imala drugačiji ugovorni odnos i za koju bi platforma trebala plaćati osiguranje od nesretnog slučaja te od odgovornosti ako se radi o prometu. Istodobno bi se legalizirao i status posredničkih tvrtki (tzv. agregatora), a platforme bi trebale snositi odgovornost za obveze agregatora prema radnicima. 

Dosta je novosti koje treba osvijestiti, posebice zbog mogućnosti prijave nepravilnosti koje se zapaze u radnom okruženju. Točnije, Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti predviđa opciju prijavljivanja nepravilnosti koje se zapaze u radnom okruženja. Nepravilnosti, osim samih zaposlenika, mogu prijaviti osobe koje na bilo koji način sudjeluju u djelatnostima pravne osobe.

Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti (zvan i Zakon o zviždačima) je donesen s ciljem jačanja svijesti i poticanja građana na prijavljivanje nepravilnosti o kojima imaju saznanja, a povezani su s obavljanjem poslova kod poslodavca.

Poslodavac koji zapošljava najmanje 50 radnika mora imati uspostavljen sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti. Poslodavci koji zapošljavaju manje od 50 radnika mogu imati uspostavljen sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti, a određene kategorije moraju uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti neovisno o broju zaposlenih.

Poslodavac će općim aktom urediti postupak unutarnjeg prijavljivanja i postupak imenovanja povjerljive osobe i njezina zamjenika. Ove informacije moraju biti lako dostupne, razumljive i učinkovite u svrhu poticanja prvenstvenog korištenja sustava unutarnjeg prijavljivanja.

Poslodavci, među kojima su i tijela javne vlasti dužni su donijeti opći akt kojim se uređuje postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti do 23.06.2022. godine.

Na webinaru Vam skrećemo pažnju na praktične posljedice i učinke, odnosno povjerite jeste li poduzeli sve potrebne radnje i jesu li Vaši procesi u skladu s novim pravilima.

Predavač na webinaru je Hana Štrkonjić, koja je zasigurno jedna od najiskusnijih pravnica s višegodišnjim iskustvom u radu s inspekcijom, sudovima i sa poduzetnicima, te stručnjak za ovu temu.

Sudjelovanje na webinaru je besplatno za članove HUP-a.

Molimo da svoje sudjelovanje prijavite putem prijavnice do četvrtka 29. rujna 2022. godine elektronskim putem na: hup-osijek@hup.hr

vrh stranice