Zdravstvena djelatnost kao oblik poduzetništva

19.11.2014.

Na inicijativu zdravstvenih udruga Hrvatske udruge poslodavaca održan je 19. studenog 2014., sastanak u Ministarstvu poduzetništva i obrta s Nadicom Žužak, pomoćnicom ministra Marasa zaduženom za poduzetništvo i obrt, Vlatkom Mlakar, voditeljicom Službe i Majom Pokrovac, savjetnicom ministra, a vezano uz rješavanje statusa poduzetnika u zdravstvenim djelatnostima.
Predstavnice HUP-a Maša Smokrović, predsjednica HUP-Udruge zdravstvene njege, rehabilitacije i socijalne skrbi i Marijana Filipić, direktorica granskih udruga ukazale su na činjenicu kako privatni poduzetnici u zdravstvu nisu prepoznati kao gospodarski subjekti zbog svog pravnog statusa. Naime, moraju se registrirati kao ustanova ili privatna praksa, a samom tom činjenicom, u našem sustavu nisu prepoznati kao poduzetnici. Stoga su najčešće u potpunosti izostavljeni iz strukture poduzetnika i svih pravnih formi koji isti imaju te još uvijek imaju nejasan poduzetnički status. Takva situacija privatne poduzetnike u zdravstvu stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na sve ostale poduzetnike jer im onemogućava korištenje potpora i poticaja za poduzetnike, isključeni su iz prekogranične zdravstvene suradnje te se zbog statusa ustanove/privatne prakse ne mogu javljati na infrastrukturne projekte Europske unije.

Predstavnice Ministarstva naglasile su kako razumiju iznesenu problematiku te da se slažu da se radi o brzo rastućem sektoru koji mora biti i je prepoznat kao gospodarski čimbenik koji može dati značaj doprinos novom zapošljavanju, razvoju hrvatskog gospodarstva te će i sukladno preporuci Europske komisije 2003/361/EC u sve akte koji proizlaze iz Ministarstva poduzetništva i obrta uvrstiti i poduzetnike iz zdravstvenih djelatnosti neovisno o pravnom obliku prema kojem su registrirani. Također su pozvale poduzetnike iz zdravstvenog sektora da se javljaju na buduće natječaje EU i strukturne fondove kako bi se iskoristila dostupna sredstva a što će pridonijeti konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
vrh stranice
vrh stranice