Zatražen hitni sastanak s HZZ-om i Ministarstvom financija zbog otpisa doprinosa

17.07.2020.

Zbog poteškoća u obradi podataka i otpisa doprinosa prilikom korištenja potpore za očuvanje radnih mjesta i odgode plaćanja poreza, HUP je zatražio hitan sastanak s Poreznom upravom, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava kako bi pojasnio probleme na terenu i potaknuo otklanjanje poteškoća.

 

HUP - DOPIS - Otpis doprinosa

 

Nastavno na izjave ministra Marića, HUP je ovaj tjedan dopisom zatražio pojašnjenje u vezi nejasnoća koje još uvijek postoje, a u vezi odluke o otpisu poreza i doprinosa za korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta.

 

Naime, Porezna uprava  još uvijek nije otpisala doprinose koji su bili vezani za potporu koja je trajala od ožujka do svibnja, a ti bi doprinosi trebali ovaj mjesec dospijeti na naplatu i postavlja se pitanje kako to riješiti. Također, s obzirom da se upravo rade obračuni plaća za lipanj, nejasno je nastavlja li se oslobođenje od obveze doprinosa i za sufinancirane neto plaće u lipnju kako je vrijedilo za sufinancirane neto plaće za ožujak, travanj i svibanj.

 

Iako je HUP podržao odluku Vlade RH o otpisu poreza i doprinosa u vrijeme koronakrize, kao i sve druge slične mjere namijenjene očuvanju radnih mjesta, podsjećamo na činjenicu da su Hrvatskoj potrebne dubinske strukturne reforme i trajno rasterećenje poduzetnika od poreznih davanja. Privremene mjere uvelike su pomogle hrvatskim poslodavcima kako bi očuvali likvidnost i sačuvali radna mjesta, no s obzirom na vrlo neizvjesnu jesen koja nam predstoji i na najavljenu recesiju koju predviđaju svi vodeći ekonomski stručnjaci, bilo bi dobro razmisliti o trajnijem rješenju za vrlo visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja koja poslodavcima otežavaju poslovanje i u mirnim razdobljima, a posebno u periodima krize i neizvjesnosti.

vrh stranice
vrh stranice