Zastoj u provođenju predstečajnih nagodbi može rezultirati ozbiljnim negativnim posljedicama po gospodarstvo

23.07.2013.

Hrvatska udruga poslodavaca zabrinuta je zbog pravnog zapleta koji je izazvala odluka o zaustavljanju donošenja odluke Trgovačkog suda u procesu predstečajne nagodbe tvrtke Dalekovod i najava podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti dijelova Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Činjenicom da se sada otvara pitanje ustavnosti zakona koji je donesen u listopadu prošle godine i na temelju kojeg su započeti i vođeni brojni procesi predstečajnih nagodbi urušava ionako krhku pravnu sigurnost u Hrvatskoj. Već samo zaustavljanje procesa povlači za sobom brojne nedoumice oko daljnjeg postupanja u započetim predmetima o čiji raspletu ovisi sudbina i velikog broja tvrtki i njihovih zaposlenika. Otvaranje mogućnosti da je Zakona po kojem su već donesena neka rješenja i po kojem se vode brojni procesi neusklađen s Ustavom stvara opasan pravni vakum koji može imati ozbiljne negativne posljedice, ne samo po gospodarstvo već i po čitavo društvo.

HUP i ovom prigodom želi još jednom apelirati na potrebu da se u proces donošenja zakona uključe svi relevantni akteri koji mogu doprinijeti stvaranju kvalitetnih i provedivih konačnih zakonskih rješenja. To je posebno ključno u donošenju ovako opsežnih, kompliciranih i važnih rješenja kao što je to Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.
Uz socijalne partnere, donositelj zakona treba konzultirati najširi stručni tim koji može zakonsko rješenje sagledati kroz sve aspekte njegova utjecaja. Tako bi se izbjeglo donošenje zakonskih rješenja koja otvaraju sumnju u njihovu usklađenost sa svim postojećim propisima kao i provedivost u praksi. Temelj sigurnosti pravnog poretka svake uređene države je postojanje održivih i provedivih zakona, ali i efikasnost, odgovornost i usklađenost djelovanja pravosuđa.

HUP institut predstečajne nagodbe smatra dobrim rješenjem koje je pokazalo da može ubrzati restrukturiranje domaćeg gospodarstva i tako stvoriti preduvjete za oporavak ugroženih tvrtki te očuvanje radnih mjesta.

Zbog toga apeliramo na Vladu da, u slučaju postojanja ozbiljne prijetnje po provođenje procesa predstečajnih nagodbi prema postojećem modelu, odmah počne tražiti alternativna rješenja koja će omogućiti nastavak tih procesa.
vrh stranice
vrh stranice