Zašto ustanove koje imaju privatnog vlasnika ne smiju biti dostupne svim građanima?

22.02.2019.

Zagreb, 22. siječnja 2019. – Potaknuti medijskim natpisima te  stavljanjem privatnih ustanova u negativan kontekst, Hrvatska udruga poslodavaca želi istaknuti kako su privatne ustanove već nebrojeno puta dokazale da imaju znanja, mogućnosti i kvalitetu za pružanje prijeko potrebne dopune javnom zdravstvenom sektoru i pozivamo sve dionike da se odmaknu od stigmatiziranja  privatnih zdravstvenih ustanova.

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da država treba osigurati ravnopravan položaj državnih i privatnih zdravstvenih ustanova i svim građanima RH omogućiti dostupnost zdravstvene zaštite prema njihovom osobnom izboru. Stoga, trebalo bi razmisliti da se za ostvarivanje zdravstvene zaštite može izdati „vaučer“ s pravom bolesnika da si izabere bilo koju državnu ili privatnu zdravstvenu ustanovu. Naime, ta mogućnost postojala je do 2013. godine kada je odlukom tadašnje Vlade ukinuta. HZZO-u bi trebalo biti svejedno gdje će se bolesnici liječiti jer cijena je za državu ista i u privatnim i u državnim bolnicama.

Stigmatizam oko privatnog vlasništva koji je prisutan još uvijek u Hrvatskoj treba prevladati na svim razinama i takvo razmišljanje zamijeniti novim poslovnim modelima kako bi  stvari učinili najučinkovitijim i sa najboljim rezultatima za pacijente - sada i na duži rok, kada će se sve više i više  povećati financijski pritisci na zdravstvene sustave, te kada je potrebno razmišljati o uspostavi pametnih sinergijskih  modela suradnje između javnih i privatnih institucija. U EU koje smo član  i cijelom razvijenom svijetu kojem težimo, postoji osim javnog i privatno vlasništvo te se oni nadopunjuju i grade zajedno bolji i efikasniji zdravstveni sustav na dobrobit svih osiguranika i korisnika zdravstvenih usluga.. Suradnjom s privatnim zdravstvenim ustanovama, javno zdravstvo dobiva kvalitetnu infrastrukturu bez dodatnih ulaganja, mogućnost racionalizacije troškova, poticaj za podizanje kvalitete usluge na višu razinu, te zaustavlja odljev liječnika iz Hrvatske. Također, nema dvojbe, sinergijskim učinkom smanjile bi se liste čekanja te bi se  povećala dostupnosti zdravstvenih usluga hrvatskim pacijentima, uz  istovremeno očuvanje načela socijalne države koja jamči pravo na zdravstvenu zaštitu kao osnovno ljudsko pravo, svim svojim građanima.  

Privatni poduzetnici u zdravstvu investirali su i investiraju značajna sredstva u obrazovanje svojih zaposlenika, u vrhunsku, suvremenu opremu i prostor, a građani Republike Hrvatske trebaju imati jednako pravo i mogućnost liječenja putem „uputnice“ te odabira Ustanove bez obzira na vlasništvo. Ministarstvo zdravlja kao središnja institucija zdravstvenog sustava svojim osiguranicima dužna je osigurati najkvalitetniju zdravstvenu uslugu, a interesi osiguranika i građana trebaju biti na prvome mjestu neovisno tko je osnivač ustanove – privatnik ili država/županija. Uređeno zdravstvo je jedan od temelja razvoja svake države, a slijedom toga kvalitetno vođenje i  upravljanje  zdravstvenim sustavom je temelj «zdravlja» svake nacije, bez čega nema niti gospodarskog rasta i razvoja.

vrh stranice
vrh stranice