Započinje privremena primjena CETA-e

25.09.2017.

Od 21. rujna 2017. godine privremeno se primjenjuju odredbe CETA-e; sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i Europske unije i njezinih država članica, do dovršetka procedura potrebnih za njezino stupanje na snagu. Do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica – osim u Hrvatskoj, ratificiran je u Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti.

Na ovu su temu u radio emisiji Poslovni tjedan 25.9.2017. gostovali i raspravljali glavni direktor HUP-a, Davor Majetić i Petar Šimić – član Hrvatsko-kanadske poslovne mreže i zamjenik predsjednika HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika.
Hrvatska u trgovini s Kanadom ostvaruje suficit i to od 49 milijuna eura. Petar Šimić kao prednosti za poduzetnike vidi pristup kanadskoj javnoj nabavi, slobodu kretanja ljudi i roba, ukidanje carine na 98 % roba i usluga te smanjenje administracije kod izvoza.

Dosad su hrvatski izvoznici u Kanadu morali prolaziti dvostruku certifikaciju, što više nije slučaj. Novi Protokol o procjeni sukladnosti olakšava europskim tvrtkama da svoje proizvode daju na ispitivanje i certificiranje prema kanadskim standardima u EU-u (i na taj način smanje administrativne troškove i vrijeme čekanja za izvoznike) jer ako je proizvod dovoljno dobar za EU, dobar je i za tržište Kanade.

„Naši proizvodi biti će 12% konkurentniji nego danas. Glavna korist hrvatskog ulaska u EU je upravo izvoz koji je od pristupanja porastao za 30% a CETA sada otvara jednake mogućnosti.“ Istaknuo je Davor Majetić.

CETA postavlja standard za bilateralne trgovinske sporazume, promovira trgovinu i investicije, kao i osigurava održivi razvoj. To je najnapredniji trgovinski sporazum koji su obje strane ispregovarale, potvrđujući suvereno pravo vlada da reguliraju javni interes i pojačavaju snažnu zaštitu okoliša i radne snage.

CETA i srednje i male tvrtke.DOC
vrh stranice
vrh stranice