ZAMP je solidaran s korisnicima glazbenih djela u poslovanju u ovim izvanrednim okolnostima

26.03.2020.

Priopćenje ZAMP-a prenosimo u cijelosti:

 

Zbog posebnog stanja u vezi s korona virusom u Hrvatskoj, HDS ZAMP 23. ožujka 2020. godine obavještava cijenjene korisnike glazbe u poslovanju, kao i autore i nositelje prava, o sljedećim poslovnim odlukama za naredne tjedne i mjesece:

KORISNICI: ugostiteljski objekti, hoteli, obrti, teretane i sl.

HDS ZAMP je solidaran s korisnicima glazbenih djela u poslovanju u ovim izvanrednim okolnostima. Odgodili smo izdavanje i slanje računa za ožujak. Produžit ćemo rokove plaćanja, te u sljedećim mjesecima uskladiti rokove i zaduženja sa stabilizacijom poslovanja. Za razdoblje u kojem ne poslujete i ne koristite glazbena djela neće biti zaduženja niti obveze plaćanja naknade.

Svi zaključeni godišnji ugovori za 2020. bit će revidirani s povratkom i stabilizacijom normalnog poslovanja.
Uplate akontacijskih rata bit će usklađene putem konačnog obračuna naknade za 2020. godinu.   

Naše detaljnije očitovanje na ovu temu možete pronaći na https://www.zamp.hr/clanak/pregled/2264/hds-zamp-odgada-izdavanje-i-slanje-racuna-za-glazbene-licence.

KORISNICI: lokalne radijske i TV postaje (HURIN, udruga Jadranskih radija, NUT...)

Glazbene udruge autora, izvođača i diskografa kao kriznu mjeru pomoći radijskim i TV postajama produljuju dospijeće računa za ožujak i sljedeće mjesece 2020. godine, za akontacije naknada za autorska i srodna prava, na 90 dana od dospijeća računa. Ova se odluka donosi do opoziva, o čemu ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

Mjeru odgode plaćanja donijeli smo kao prvu hitnu mjeru kako bi osigurali radijskim nakladnicima da apsolutno ništa ne moraju platiti HDS ZAMP-u iduća tri mjeseca. Smatramo to korektnom partnerskom mjerom koja u konačnici ide u cijelosti na teret glazbene industrije. Račune za travanj planiramo izdati tek početkom svibnja. Dakle, imamo dovoljno vremena pričekati razvoj situacije, i donijeti odgovarajuće odluke, te probleme u kojima smo se svi našli, ma koliko teški bili, riješiti zajednički i partnerski.

ČLANOVI: autori i nositelji autorskih prava

Sve naše poslovnice u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu rade, ali smo poslovanje prilagodili još prošlog tjedna na rad od kuće, radi sigurnosti svih djelatnika i klijenata. Pri svemu tome se javljaju nepredvidljivi problemi, no prioriteti službe ZAMP su jasni: isplata redovnog obračuna mehaničkih, digitalnih i prava iz inozemstva, predviđena za travanj, i posebno, redovna isplata tzv. „malih prava“ u lipnju. To su redoviti obračuni na koje članovi računaju i, unatoč okolnostima bez presedana za službu, napravit ćemo sve kako bi te važne isplate bile u roku.

Ulažemo i velike napore da isplate naknada članovima Društva hrvatskih književnika (DHK) za pravo javne posudbe u knjižnicama budu u predviđeno vrijeme, početkom travnja. Za sad, predviđamo da ćemo taj zadatak uspješno obaviti.

Redovni članovi HDS-a pozvani su javiti se Društvu ukoliko im je potrebna hitna financijska ili logistička pomoć.
Za najugroženije redovne članove bit će pružena pomoć iz HDS-ova Fonda solidarnosti.

Zajedno s drugim udrugama aktivno djelujemo prema Ministarstvu kulture i ostalim institucijama kako bismo im skrenuli pozornost na činjenicu da će HDS ZAMP za ožujak, a vjerojatno i sljedećih mjeseci, gotovo u potpunosti izgubiti prihode za autore, izvođače i diskografe od koncerata, glazbenih priredbi, festivala, od ugostitelja, hotela, frizerskih salona, kinematografa, kazališta, prodavaonica CD-a, te svih drugih javno dostupnih prostora. Svjesni problema koje će to prouzročiti svim našim članovima, aktivno tražimo i druga rješenja koja će im pomoći da prebrode sljedeće mjesece.
vrh stranice
vrh stranice