Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama u završnoj fazi izrade

26.03.2015.

Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Kamping udruženje Hrvatske zajednički su organizirali raspravu o novom prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Na okruglom stolu održanom u Zagrebu 25. ožujka 2015. godine pomoćnik ministra pomorstva, Zdenko Antišić najavio je da je Zakon u fazi izrade i usklađivanja s mišljenjima tijela državne uprave te da će konačna verzija istoga biti gotova do kraja idućeg tjedna, a na Vladi bi isti trebao biti tijekom travnja 2015. Stoga je pozvao sve prisutne institucije i predstavnike poslodavaca turističkog sektora, te ostalih gospodarskih subjekata da dostave svoje prijedloge koji će donijeti gospodarstvu primjerena rješenja i poboljšanja na području uređenja pomorskog dobra.

Uređenje pomorskog dobra jedno je od pravno najsloženijih područja, te na izradi ovog zakona zadnjih godinu i pol dana uz Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture sudjeluju i Ministarstvo turizma te graditeljstva i prostornog planiranja. Do sada su izrađene četiri verzije prijedloga ovog zakona, koje je turistički sektor uglavnom ocijenio nedostatnima bez obzira na brojne novine kao i određena poboljšanja koje bi trebao donijeti. Ministar Lorencin stoga istaknuo je kako je riječ o vrlo složenom zakonu koji treba definirati puno pravila važnih za turizam i ugostiteljstvo, poput plaža, privezišta, ugostiteljskih objekata i drugog. U procesu njegove izrade Ministarstvo turizma dalo je dosta prijedloga, pogotovo oko zatvorenih plaža i omjera plaćanja koncesija na zahtjev i onih koje se dobivaju natječajem na pomorskom dobru, a koje su upravo kao izrazito neprimjerenim rješenjem ocijenjene od strane hotelijera i kampova.
„Plaže i more sastavni su dio proizvoda hotela i kampova u Hrvatskoj, te su stoga koncesije na zahtjev potreba, a ne ekskluzivitet za koji bi se trebalo plaćati trostruki iznos u odnosu na koncesije dobivene na javnim natječajima“., naglasili su predstavnici hotelijera i kampova prilikom predstavljanja instituta koncesija na zahtjev kao novog rješenja koje će zaštiti investitore i njihova dosadašnja ulaganja na pomorskom dobru.
Gordana Deranja, predsjednica HUP-a naglasila je da se unatoč tome što je dosta prijedloga iz turističko-ugostiteljskog sektora uvaženo u izradi predmetnog zakona; još puno toga može dodati i pojasniti, poput obeštećenja tvrtki koje su ulagale na pomorskom dobru i drugog.
"Razočarani smo što kao socijalni partner u GSV-u nismo vidjeli dosadašnje prijedloge tog važnog zakona niti smo se na njega mogli izravno očitovati, a sigurno osim turizma i drugi sektori imaju što reći o tome, poput brodogradnje i nautike", upozorila je Deranja.
Ujedno je predsjednica HUP-a predložila i zamolila j ministra turizma da učini sve što može i što prije da se definira status nautičkog turizma unutar turističkog sektora, jer on sada nije pod Ministarstvom turizma što onemogućava brojne subjekte da sa svojim 'nautičkim' projektima idu na fondove EU-a budući nije jasno definirano kojoj oni djelatnosti pripadaju.

vrh stranice
vrh stranice