Zaključci Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo

17.04.2018.

Jučer (16. travnja 2018.) je održan sastanak Vijeća u formatu Poljoprivreda i ribarstvo. Niže donosimo zaključke sa sastanka, prema temama kojima su se ministri bavili:

Rasipanje hrane:

Ministri su razmijenili mišljenja o tome kako dodatno smanjiti rasipanje hrane u EU-u. Posebice je razmotren napredak u provedbi zaključaka Vijeća iz lipnja 2016. o gubitku i rasipanju hrane (1). U okviru tih zaključaka države članice i Komisija pozvane su da, počevši od 2018., periodično ocijene napredak u pogledu ostvarivanja niza mjera. Među tim mjerama su:

  • poboljšanje praćenja i prikupljanja podataka u svrhu boljeg razumijevanja problema
  • podizanje razine svijesti među stanovništvom
  • olakšavanje darovanja neprodanih prehrambenih proizvoda humanitarnim organizacijama
  • proširenje popisa namirnica izuzetih od obveze isticanja oznake „najbolje upotrijebiti do”

 

Nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom

Ministri su imali i prvu razmjenu mišljenja o Komisijinom nacrtu Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama u lancu opskrbe hranom. Prijedlog ima za cilj zabraniti štetnije nepravilne trgovinske prakse u lancu opskrbe hranom kako bi se osiguralo pravednije postupanje prema malim i srednjim poduzećima za hranu i poljoprivredu. Vijeće je u zaključcima od 12. prosinca 2016. Komisiju pozvalo da provede procjenu učinka s ciljem predlaganja zakonodavstva ili drugih nezakonodavnih mjera za hvatanje ukoštac s nepoštenim trgovačkim praksama. Prijedlog također uključuje mogućnost da nacionalne vlasti nametnu sankcije u slučajevima gdje postoji dokaz o zloporabnoj praksi.  

„Krajnje je vrijeme za vraćanje ravnoteže u lancu opskrbe hranom. Želimo se pobrinuti da mali poljoprivrednici i trgovci na malo posluju u pravednom i zdravom trgovinskom okruženju i da se ne tolerira nepoštena praksa. Pozdravljamo prijedlog Komisije i spremni smo raditi konstruktivno s Europskim parlamentom kako bismo usvojili direktivu što je prije moguće,“ izjavio je Rumen Porodzanov, ministar poljoprivrede, prehrane i šumarstva Republike Bugarske i predsjedavajući Vijeća.  

Plan za upravljanje ribarstvom u zapadnim vodama

Ministri su održali raspravu o novom višegodišnjem planu za ribarstvo u zapadnim vodama. Cilj plana jest osigurati održivo iskorištavanje pridnenih stokova, uključujući dubokomorske stokove, u zapadnim vodama. Njime će biti obuhvaćena plovila iz najmanje sedam obalnih država članica: Belgija, Njemačka, Francuska, Irska, Španjolska, Portugal i UK.  

(1) Vijeće je 28. lipnja 2016. usvojilo zaključke o gubitku i rasipanju hrane. Svake godine gotovo trećina sve hrane gubi se ili rasipa. U svojim zaključcima Vijeće utvrđuje niz inicijativa za smanjenje gubitka i rasipanja hrane u budućnosti. Tim mjerama poziva se države članice i Komisiju da poboljšaju praćenje i prikupljanje podataka radi boljeg razumijevanja problema, da se usredotoče na sprečavanje gubitka i rasipanja hrane i poboljšanje upotrebe biomase u budućem zakonodavstvu EU-a te da olakšaju doniranje neprodanih prehrambenih proizvoda humanitarnim organizacijama. Iako se zaključcima Vijeća podržavaju aktualne inicijative EU-a, također se zagovara da Komisija proširi područje primjene svojeg djelovanja kako bi ono obuhvaćalo gubitak hrane.

vrh stranice
vrh stranice