Zajedništvo svih zaposlenih u zdravstvenom sustavu ključ je uspješne borbe s koronavirusom

31.08.2020.

Zagreb, 31.8.2020. – HUP- Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu podržava prijedloge epidemiologa upućene ministru Berošu koji imaju za cilj rasterećenje zdravstvenog sustava, ali izražava zabrinutost načinom komunikacije kojim se krivnja svaljuje na privatne poslodavce tj. liječnike u ugovornom odnosu.

HUP- Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu stava je kako optuživanjem i prozivanjem kolega nećemo postići potreban učinak u borbi s ovom krizom, već samo i isključivo zajedništvom.  Izjavama poput onih koje smo danas mogli pročitati u pojedinim medijima, a kojima se optužuju liječnici poslodavci u ugovornom odnosu za nemar i nedostatak angažmana, nanosi se šteta  ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva u RH i pokazuje veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusne bolesti COVID-19 veliki je zdravstveni,  socijalni i gospodarski problem s kojim se teško nose i najbogatije zemlje, a nedostatak kadrova dovodi do preopterećenja cijelog sustava.

Liječnici opće obiteljske medicine od samog početka izbijanja krize na dispoziciji su svim pacijentima, kao i kolegama epidemiolozima, a njihovo radno vrijeme ne prestaje kada napuste svoje ordinacije. U primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaju liječnici i drugi zdravstveni kadar što je u razgovoru na sastanku s ministrom Berošem (25. kolovoza 2020.) i izneseno. Kako bi se sinergijom postigao najbolji mogući učinak za pacijente, donosile najbolje moguće odluke, ali i rasteretio sustav gdje god je to moguće, zatraženo je da se u konzultativni tim ministra uključi i predstavnik liječnika opće obiteljske medicine. Naglašavamo još jednom da su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ), pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu RH u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru.

vrh stranice
vrh stranice