Zajednička sjednica HGK, HUP i Klaster za sektore TOKG

11.07.2014.

Svako izgubljeno radno mjesto u prerađivačkoj industriji povećava prosjek plaća u RH

1. srpnja 2014.g. u 11h u HUP-u Zagreb održana je zajednička sjednica Izvršnog odbora HUP-Udruge tekstilne i kožne industrije, Udruženja za tekstilnu i odjevnu industriju pri HGK te Klastera konkurentnosti industrije tekstila, kože i obuće.
Zaključeno je kako je Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom u usvojenom obliku nije prihvatljiv za prerađivačku industriju te da će se stav sektora i dalje komunicirati prema Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Kvote koje su definirane za prerađivačku industriju (6%) su nedostižne, a kazne drakonske. Nekorektno je da za poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom nema poticaja, osim prekoračenja kvote što se potiče s (15%). Poticaji su još uvijek niži od naknada (30%) koje je poslodavac dužan platiti ukoliko ne ispuni nedostižne kvote.

Nadalje, ponovno je aktualizirana problematika niskih plaća u sektoru što ga čini neprivlačnim mladim ljudima koji ulaze na tržište rada. Ponovno će se aktualizirati mjere za smanjenje bruto cijene rada koje su predložene u sklopu očitovanja na Industrijsku strategiju 2014-2020. Smanjenje bruto cijene rada za 10%-15% kroz dvogodišnju primjenu dalo bi brojne pozitivne efekte od kojih: zadržavanje zaposlenosti te 12mlrd kn u državnom proračunu. Planira se sastanak s resornim ministarstvima (MINGO, MRMS, MINPO, MINF).

HUP Udruga tekstilne i kožne industrije predložila je nove članove u Socijalno vijeće za sektore TOKG, kako slijedi:

Novoimenovani članovi:
1. Nikola Mikić
2. Zoran Koščec
3. Davor Sabolić
4. Božidar Ledinko
5. Ivo Bedalov
6. Deni Barišić
vrh stranice
vrh stranice