Zahtjev HUP-a: Zakonodavne aktivnosti svesti na nužne izmjene vezane za posljedice pandemije

26.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca kao socijalni partner zalaže se za  razvoj tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga i aktivno sudjeluje u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća po svim pitanjima ekonomske i socijalne politike. Aktivno sudjelujemo u pripremnim fazama te izradama novih zakonodavnih propisa, a trenutno smo iznimno angažirani oko kriznih pitanja vezanih uz gospodarstvo i COVID-19.

 

Zbog izvanrednih okolnosti, pandemije virusa COVID-19, a vezano za provedbu Plana zakonodavnih aktivnosti i Programa rada Gospodarsko-socijalnog vijeća, HUP zahtijeva da se na određeni period obustave sve aktivnosti zakonodavnih promjena, osim područja djelovanja koja su nužna za prebroditi ovu izvanrednu situaciju, a kojima je cilj sačuvati zdravlje radnika, radna mjesta i likvidnost poduzeća.

Socijalno partnerstvo kao najviši stupanj suradnje i uzajamne odgovornosti Vlade i predstavnika socijalnih partnera, poslodavaca i sindikata za proces donošenja i provedbe zakonodavnih akata i drugih propisa, u ovom trenutku treba usmjeriti snage na provedbu mjera za prevladavanje krize te strukturnim promjenama koje ove izvanredne okolnosti traže. 
vrh stranice
vrh stranice