Zabrana lakih plastičnih vrećica neće donijeti planirane rezultate

31.03.2021.

Hrvatska udruga poslodavaca upozorava na dugoročne posljedice zabrane stavljanja na tržište laganih plastičnih vrećica i apelira na donošenje povoljnijih propisa, koji će istovremeno podržati obrtnike i druge domaće tvrtke proizvođače plastičnih vrećica i smanjiti potencijalni utjecaj na okoliš. HUP stoga predlaže da se, umjesto zabrane, propiše obvezan minimalni udio reciklata sukladno prijedlogu HGK ili da se uvede tranzicijski period od pet godina za prelazak na nove tehnologije.

„Domaći proizvođači plastičnih vrećica zapošljavaju oko 800 radnika, i to često u rubnim i ruralnim područjima Hrvatske, ujedno i na potresom pogođenom području. Ne držimo da je opravdano uvoditi zabranu stavljanja na tržište lakih plastičnih vrećica, budući da postoje manje drastične mjere, kojima se neće ugroziti radna mjesta niti dodatno opteretiti okoliš. Predlažemo da zakonodavac od proizvođača zatraži minimalni udio recikliranog materijala - za plastične vrećice debljine od 15 do 30 mikrometara u konačnom proizvodu od 50% i za plastične vrećice debljine od 31 do 50 mikrometara u konačnom proizvodu od 80%. Time bi se dio plastičnog otpada vratio u proizvodni proces u obliku sirovine. Ako se ipak ustraje na zabrani, nužno je osigurati prijelazno razdoblje kako bi se svi dionici pripremili na najbolji mogući način“ – izjavio je direktor HUP-a Damir Zorić.

Zorić podsjeća da EU politike ne obvezuju Republiku Hrvatsku na zabranu lakih plastičnih vrećica, već potiču na smanjenje korištenja. Smatra da je smanjenje već osjetno nakon uvedene naplate plastičnih vrećica, jer su neki veliki kupci smanjili narudžbe prema proizvođačima i do 60%. Jednako tako, ne može se očekivati da će tvrtka pogođena potresom sada imati sredstva za ulaganje u modernizaciju proizvodnje i prelazak na nove tehnologije, niti da će obiteljski obrti moći plasirati svoje proizvode na inozemno tržište.

„Poboljšajmo sustav prikupljanja i recikliranja plastičnih vrećica, umjesto da zatvaramo domaće tvrtke i radna mjesta. Svi smo svjesni ciljeva koje smo se kao država članica EU obvezali postići. Suradnjom svih strana vjerujem da možemo naći konačno i održivo rješenje.  Stoga,  još jednom apeliramo da nije kasno za odluke koje će koristiti gospodarstvu i ići u smjeru kružnog gospodarstva i zelene tranzicije“ – zaključuje Zorić.

vrh stranice
vrh stranice