XIV Simpozij medicinskih sestara zdravstvene njege u kući

11.04.2022.

Predsjednik HUP-Udruge zdravstvene njege u kući i fizikalne terapije u kući Pavo Ćorluka i Marijana Filipić sudjelovali su ispred  na XIV. Simpoziju medicinskih sestara zdravstvene njege u kući u organizaciji Udruge medicinskih sestara zdravstvene njege u kući. Simpozij je održan od 7-10. travnja u Dubrovniku pod nazivom Čimbenici kvaliteta zdravstvene njege u kući.

Bila je to prilika da se nakon dužeg vremena uživo okupi više od 300 ustanova - pružatelja zdravstvene njege u kući i medicinskih sestara/tehničara te da se razmjene nova znanja i iskustva. Kada se zdravstvena skrb provodi u domu bolesnika to uz sebe nosi određene odgovornosti i drugačiji način rada nego kada se provodi u kontroliranim uvjetima (bolnica ili ordinacija). No istaknuto je kako su   i medicinske sestre/tehničari ali i korisnici njihovih usluga u najvećoj mjeri zadovoljni. Činjenica, na koju je upozorio u svom izlaganju g. Pavo Ćorluka je da u RH nedostaje veliki broj medicinskih sestara/tehničara te da je nužno potrebno ubrzati postupak ulaska i priznavanja kvalifikacija zdravstvenom kadru koji dolazi iz „trećih zemalja“.

Nikša Siniša Matas, član Izvršnog odbora HUP-UZNJRSS prezentirao je istraživanje kojemu je za cilj bilo utvrditi koliko nedostatak medicinskih sestara utječe na kvalitetu provedene zdravstvene njege bolesnika te kako na to gledaju vlasnici ustanova a kako zaposlenici. Zaključak istraživanja je da unatoč vremenima koja su izazovna postoji veliki optimizam i vlasnika i zaposlenika ustanova za zdravstvenu njegu.

 

vrh stranice
vrh stranice