Vrijeme je za reformu javne nabave

18.03.2015.

Goran Matešić, predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave gostovao je na 49. Radnom ručku HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika na kojem se govornici, najčešće predstavnici javne i izvršne vlasti, suočavaju s pitanjima poduzetnika i poslodavaca.
Anny Brusić, direktorica HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika osvrnula se na tržište javne nabave te iznijela podatak da ukupna vrijednost javne nabave u Hrvatskoj godišnje iznosi oko 40 milijardi kuna te u postupcima sudjeluje oko 1700 naručitelja i oko 5000 ponuditelja koji sklope godišnje oko 22.000 javnih ugovora. „Javna nabava smatra se jednim od najkritičnijih aktivnosti za rizik od korupcije, a i percepcija korupcije u sustavu javne nabave vrlo je visoka.“ Istaknula je u svom pozdravnom govoru Anny Brusić.

Predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goran Matešić govorio je o trenutnom stanju u javnoj nabavi, pravnoj zaštiti, nedostacima i smetnjama, rizicima za korupciju u javnoj nabavi i mjerama za povećanje transparentnosti i odgovornosti. „Izgleda kako su se stekli uvjeti za reformu sustava javne nabave kao i pravne zaštite u javnoj nabavi, reformu koja bi sa jedne strane sam postupak nabave pojednostavnila, ubrzala i pojeftinila, a u pravnoj zaštititi osigurala veću predvidivost i zaštitu temeljnih vrijednosti javne nabave. Uzroci leže u svijesti sudionika javne nabave o tome, u potrebi razvoja alata i instrumenata koji jamce postizanje tih ciljeva kao i u razvoju zakonodavstva Europske unije u vidu novih Direktiva i Uredbi.“ - izjavio je Goran Matešić.

„Vrijeme je za promjenu zakona jer su forma i protokoli važniji od sadržaja što nije dobro. Nalazimo se u idealnom trenutku za promjenu“ –naglasio je tom prilikom. Petar Lovrić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika zapitao se: „Kod nas postoji diktatura straha jer kako neki službenik koji ima prosječnu plaću može donijeti odluku temeljem ekonomski najpovoljnije cijene? Njemu je najjednostavnije koristiti najmanju cijenu, jer po bilo kojim drugim kriterijima može očekivati USKOK ili DORH da mu pokucaju na vrata“.

Brojna pitanja i primjedbe poduzetnika postavljena predsjedniku Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave ukazuju na brojne nedostatke. Poduzetnici su iznosili primjere netransparentnosti postupaka javne nabave, primjerice slučaj u kojem je natječaj za odijevanje zaposlenika jedne zračne luke dobila tvrtka za odvoz glomaznog otpada. Brojne primjedbe išle su u smjeru kriterija najniže cijene koji se u Hrvatskoj koristi gotovo u 99% slučajeva, a gdje zbog iznimno niskih i često damping cijena, se neće moći izvršiti odredbe ugovora, bilo po pitanju cijene, kvalitete ili rokova, a naknadno će se kroz dodatne ugovore, bez natječaja znatno premašiti procijenjeni iznos nabave, a platiti će svi porezni obveznici.

Kao generalni sponzor ovog ciklusa Radnog ručka prati nas Sberbank, banka koja će se i predstaviti na jednom od slijedećih događanja sa svojim uslugama prema poduzetnicima.

FOTOGALERIJA 
vrh stranice
vrh stranice