Usvojena Odluka o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018.

07.12.2017.

Najveći broj dozvola za zapošljavanje Odlukom Vlade RH odobren je za djelatnosti graditeljstva, turizma i ugostiteljstva te brodogradnje.
7. prosinca 2017. g. Vlada RH usvojila je Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama.

Odlukom je odobreno 31 000 radnih dozvola za strane radnike od čega:
• za novo zapošljavanje 21 210 dozvola,
• za produženje već izdanih dozvola 9 000,
• za sezonski rad u poljoprivredi i šumarstvu 540 dozvola,
• za premještaj unutar društva 250 dozvola.

Na istoj sjednici usvojene su Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o
• upućivanju radnika trgovačkih društava sa sjedištem u BiH na rad u RH radi izvršavanja ugovora o izvođenju radova te
• sezonskom radu državljana BiH u RH.

U aktualnim okolnostima na tržištu rada za poduzetnike je izrazito važno osigurati što veću dostupnost radne snage te je u tom smislu HUP poduzeo brojne aktivnosti i imao važnu ulogu u zastupanju interesa poduzetnika tijekom procesa donošenja Odluke o utvrđivanju kvota za iduću godinu. Upravo aktivna uloge HUP-a i ustrajnost na potrebi rješavanja problema nedostatka radne snage za potrebe hrvatskog gospodarstva doveli su do značajnog povećanja broja odobrenih radnih dozvola za strane radnike. Pritom je najvažnija bila podrška i aktivan doprinos naših članova pri izradi prijedloga HUP-a o potrebnim kvotama, a koji je najvećim dijelom i ugrađen u Odluku Vlade RH. Resorno ministarstvo nadležno za rad pokazalo je razumijevanje za probleme s kojima se suočavaju poslodavci u pronalaženju potrebno radne snage i prepoznalo potrebu otvaranja tržišta rada s ciljem daljnjeg rasta investicija i snažnijeg gospodarskog razvoja RH.

Iako HUP podržava usvojene Odluke, svjesni smo kako se radi o „vatrogasnim mjerama“ s kojima se nastoji kratkoročno smanjiti nedostatke i neusklađenosti ponude i potražnje za radnom snagom.
Isto tako smatramo izrazito bitnim poduzeti sve mjere kako bi se povećala, prije svega, zapošljivost hrvatskih radnika podizanjem razine njihovih vještina i kompetencija. U tom smislu, bitno je provođenje kvalitetne reforme sustava obrazovanja te usklađivanje istog s potrebama gospodarstva pri čemu posebno ističemo važnost uvođenja dualnog obrazovanja, podizanja osnovnih digitalnih vještina te ostalih znanja koja su ključna na tržištu rada.

HUP će aktivno pratiti provedbu predmetne Odluke i nastaviti s inicijativama radi ubrzavanja i administrativnog rasterećenja postupka izdavanja radnih dozvola za strance.
vrh stranice
vrh stranice