UPUTE RADNO-PRAVNA POSTUPANJA

Odgovori HZZO na pitanja članova HUP Udruge trgovine

27.03.2020.

Osnovom dopisa Hrvatske udruge poslodavaca od 26. ožujka 2020. u svezi upita koji se odnose na točku V. Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19. ožujka 2020. („Narodne novine“ boj 32/2020), u nastavku je, u skladu s nadležnostima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: HZZO), sljedeći odgovor vezano uz utvrđivanje privremene nesposobnosti zaposlenika za rad:

Očitovanje HUP-a na upite vezane uz ZOR

26.03.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako živimo u vremenu nezabilježenih okolnosti za poslovanje s nesagledivim gospodarskim i socijalnim učincima, koje su uvod u do sada nezapamćenu gospodarsku krizu koja je naglo nastala, koja je trenutačno usporila ili zaustavila  poslovanje velikog broja tvrtki. Ovakve izvanredne okolnosti traže brze odluke i učinkovita rješenja. Postojeće radno zakonodavstvo nije prikladno za ove izvanredne okolnosti i probleme iz radnih odnosa s kojima se poslodavci sada susreću. Pri tom je važno istaknuti da dobar dio poslodavaca, usprkos krizi ne želi otpuštati radnike jer pokušavaju održati budućnosti poslovanja. Isto tako, iz svima razumljivih razloga, poslodavci ne mogu u većem broju poduzeća isplaćivati više pune plaće kakve su bile u vrijeme prije korona-krize. 

Stoga, ako je tvrtka primorana smanjivati plaće mora provesti proceduru prema Zakonu o radu što je u ovim izvanrednim okolnostima je izuzetno teško. 


Nabava alkohola za proizvodnju dezinficijensa - inforama Carinske uprave

26.03.2020.

Korisnici odobrenja za oslobođenog korisnika i ovlašteni držatelji trošarinskih skladišta (proizvođači sredstava za dezinfekciju, pranje, čišćenje i osobnu higijenu) koji u procesu proizvodnje koriste djelomično denaturirani alkohol (S400) kojeg nema na tržištu, mogu bez ishođenja izmjena odobrenja ili bilo kakvih administrativnih zahtjeva slobodno i bez ograničenja umjesto djelomično denaturiranog alkohola (S400) nabavljati potrebne količine etilnog alkohola (S300).
 

vrh stranice
vrh stranice