Upućen prijedlog Ministarstvu financija za izuzećem od primjene zakona o porezu na dobit za amortizaciju plovila

15.05.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca Udruga nautičkog sektora, uputila je dopis Ministarstvu financija sa prijedlogom mjere pomoći nautičkom sektoru.

Zakonom o porezu na dobit i pravilnikom je propisano da se poreznom obvezniku koji u dugotrajnoj imovini ima evidentirana plovila, priznaje kao rashod amortizacija takve imovine pod uvjetom da po osnovi korištenja plovila ostvaruje u poreznom razdoblju prihod najmanje u visini 7% nabavne vrijednosti takve imovine.

Zbog Odluke Stožera civilne zaštite o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja od 19. ožujka do 11. svibnja 2020., donošenjem izmjene navedene Odluke, nautičkom turizmu je bilo zabranjeno obavljati djelatnost. S obzirom na nemogućnost poslovanja u navedenom periodu, kao i neizvjesnosti budućeg, poslovni subjekti u nautičkom turizmu neće uspjeti u tekućem razdoblju ostvariti propisane prihodovne cenzuse. Stoga, Udruga nautičkog sektora predlaže da se za 2020. godinu kao mjera pomoći nautičkom sektoru, napravi izuzeće od primjene ovih odredbi Zakona i pravilnika.

vrh stranice
vrh stranice