Udruga malih i srednjih poduzetnika na nacionalnoj radionici „Norme – velike prednosti za male poduzetnike“

08.02.2013.

Na radionici „Norme – velike prednosti za male poduzetnike“, u organizaciji Hrvatskog zavoda za norme u okviru Europskog projekta SMEST 2 sudjelovala su mala i srednja poduzeća s ciljem osnaživanja i promicanja suradnje Hrvatskog zavoda za norme s udrugama malih i srednjih poduzetnika. Radionica je pružila priliku malim i srednjim poduzećima da se na primjerima dobre prakse uvjere kako primjenom norma i sudjelovanjem u europskoj i nacionalnoj normizaciji mogu unaprijediti svoje poslovanje.
HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika kao jedan od nacionalnih partnera u organiziranju ove radionice prepoznala je potrebu boljeg informiranja poduzetnika o normama. Postojanje gotovo 30 tisuća normi dokazuje nužnost boljeg informiranja o ovom zahtjevnom području, posebno zbog skorog ulaska na jedinstveno tržište EU.
Ingrid Soetaert, predstavnica CENELEC-a informirala je poduzetnike o europskim normama i prednostima za mala i srednja poduzeća. Na primjerima poslovanja hrvatskih poduzeća Polirol, Klimaoprema i Petrel Tehnologija pokazalo se kako se korištenjem vrlo zahtjevnih tehničkih normi postiže konkurentnost za i domaće ali i strana tržišta. Ovom prilikom predstavnik Ministarstva poduzetništva i obrta informirao je poduzetnike o mogućnostima korištenja financijskih potpora za primjenu normi kroz dosadašnji i budući Poduzetnički impuls.
„Norme su tu da olakšaju posao malim i srednjim poduzetnicima, jer se njihovim korištenjem mogu uspoređivati proizvodi i usluge u različitim zemljama, one jednostavno garantiraju da je proizvod u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji, napravljen na isti način, od istih materijala i na taj način norme podižu konkurentnost poduzeća jer i osiguravaju kvalitetu“, istaknula je Anny Brusić, direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.
Projekt financijski podupiru Europska komisija i Europsko udruženje slobodne trgovine, a vodi ga konzorcij koji uključuje: CEN (Europski odbor za normizaciju), CENELEC (Europski odbor za elektrotehničku normizaciju), NORMAPME (Europski ured obrtnika, malih i srednjih poduzetnika za normizaciju) te nacionalna normirna tijela Austrije (ASI), Njemačke (DIN) i Nizozemske (NEN).
vrh stranice
vrh stranice