U Vukovaru održan PUMA seminar na temu “Financijski kontroling”

25.10.2021.

Na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek u okviru svojeg PUMA programa u suradnji s članom Altius savjetovanje d.o.o. organizirao je seminar na temu: „Financijski kontroling“ koji se održao danas 25. listopada 2021. godine u Vukovaru.

Za analizu poslovanja možemo reći da pripada temeljnim postupcima koji su neophodni kako bi uprava poduzeća znala je li put na kojem se nalazi upravo onaj na kojem želi biti. Što analizirati? Najčešće su predmet analize godišnji financijski izvještaji. Stoga za njihovu analizu često kažemo da je "krvna slika" poduzeća iz koje možemo dijagnosticirati sve dobro, ali i ono loše što se događa u poduzeću. Takva analiza daje nam i naznake gdje se u budućnosti mogu očekivati poremećaji ili krize u poslovanju. S obzirom da se godišnji financijski izvještaji sastavljaju na kraju godine, analiza na bazi podataka koji se nalaze u njima nije dovoljna. Stoga je vrlo važno provoditi i analizu svih poslovnih izvještaja, odnosno svih izvještaja koji se rade za vremenske periode koji su puno kraći od godine dana i u pravilu se sastavljaju mjesečno. Važnost analize prvenstveno se razmatra s aspekta upravljanja poduzećem s ciljem optimalizacije imovine, obveza i kapitala te prihoda i rashoda te s ciljem donošenja poslovnih odluka koje će osigurati dugotrajnu opstojnost poduzeća. Osim vlastitog poduzeća, analizirati treba i konkurenciju.

Teme koje su se obradile na seminaru:

           kako i kojim pokazateljima uočiti latentne opasnosti u poslovanju

           financijski VS poslovni izvještaji – koje informacije SU VAŽNE i kako ih interpretiramo?

           kako postaviti KPI vlastitog poslovanja uz uvažavanje specifičnosti biznisa -

           na što ukazuju pokazatelji financijske analize (financijska sigurnost, korištenje efekata financijske poluge, neto radni kapital i informacija koju nam daje, likvidnost, rentabilnost, aktivnost)

          Financijska analiza kroz DuPont i ADT sustav pokazatelja

          kreiranje balansiranih KPI uz primjenu BSC modela

Interaktivni seminar održala je dr.sc. Andreja Švigir, ovl.rev., te zbog interesa članova, isti će se ponoviti 08. studenoga 2021. godine u Slavonskom Brodu, a početkom sljedeće godine u Osijeku.

I ovaj seminar je održan u okviru PUMA programa u Vukovarsko-srijemskoj kojeg HUP Regionalni ured Osijek provodi već više od deset godina

vrh stranice
vrh stranice