U Splitu održan okrugli stol Lokalnog partnerstva za zapošljavanje

29.09.2010.

29. rujna, u zgradi vijećnice HGK Županijske komore Split, održao se okrugli stol s raspravom na temu „ Pregled djelovanja i organizacije Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ ( LPZ) u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Moderatorice okruglog stola bile su glavna projektna savjetnica za obalne županije gđa. Cleofe Guardigli i Branka Novosel. Projekt pružanja tehničke pomoći LPZ 3 ima za cilj pružiti podršku uspostavljanja Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u svim županijama
29. rujna 2010., u zgradi vijećnice HGK Županijske komore Split, održao se okrugli stol s raspravom na temu „ Pregled djelovanja i organizacije Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ ( LPZ) u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Moderatorice okruglog stola bile su glavna projektna savjetnica za obalne županije gđa. Cleofe Guardigli i Branka Novosel. Projekt pružanja tehničke pomoći LPZ 3 ima za cilj pružiti podršku uspostavljanja Lokalnih partnerstava za zapošljavanje u svim županijama. Na okruglom stolu se raspravljalo o mogućim oblicima članstva u LPZ-u, misiji/mandatu, koordinacijskim strukturama i mogućnostima suradnje te o prikladnim mehanizmima za donošenje odluka. Sudionici su raspravljali o temeljnim dokumentima o načinu provedbe LPZ-a pri čemu se detaljno dorađivao Sporazum o partnerstvu. Temeljna namjena svih dokumenata je objasniti sve potrebne korake pri uspostavljanju dobrog, funkcionalnog partnerstva za zapošljavanje, poput Sporazuma o općim zadaćama LPZ-a, članstva, uloga i raspodjele odgovornosti, unutarnje i vanjske komunikacije i sl. Putem rasprava tijekom prethodnih sjednica u okviru projekta, dionici su donijeli odluku da će se postojeći budući LPZ-i u Hrvatskoj imati nepravni, ali formalizirani status. U Hrvatskoj je trenutno uspostavljeno ukupno osam (pilot-) LPZ-a, uz potporu dvaju projekata EU CARDS-a, lokalnih partnerstava za zapošljavanje – faza 1 i 2. U svim tim slučajevima, LPZ-i su uspostavljeni i provedeni uz potporu tima za tehničku pomoć Europske unije, uporabom najbolje prakse EU-a i imajući na umu posebne uvjete u Hrvatskoj i ciljanim regijama. Već tijekom provedbe dvaju CARDS projekata (od 2004. godine), timovi za tehničku pomoć više puta su naglasili nepostojanje potrebnih preduvjeta unutar institucionalnog okvira za postojanje i djelovanje LPZ-a koji moraju hitno biti uspostavljeni u Hrvatskoj.

Unatoč nekoliko pokušaja, čak niti formalizacija postojećih LPZ-a nije bila postignuta do danas te, u tom smislu, oni postoje samo na neformalnoj razini.

Ispred HUP-a Podružnice Dalmacija, na okruglom stolu sudjelovala je direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split Vesna Ivić-Šimetin.
vrh stranice
vrh stranice