U Osijeku održan traženi PUMA seminar iz područja zaštite na radu

11.05.2022.

Na traženje članova HUP-a sa ciljem što bolje informiranosti poslodavaca o propisima koje imaju otežanu primjenu u praksi, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je u svojim prostorima koristan seminar na temu: Utvrđivanje rizika, štetnosti napora - izloženosti statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima koji se održao 11. svibnja 2022. godine.

Seminar je obuhvato teme sukladno Pravilniku o zaštiti na radu radnika izloženih statodinamičkim, psihofiziološkim i drugim naporima na radu (NN 73/21): 

             direktive Vijeća Europe;

             definiranje pojmova;

             statodinamički napori (uporaba radne opreme, izbjegavanje napora, ponavljajućih pokreta, organizacijske mjere, pojedinačni rizični čimbenici);

             psihofiziološki napori (psihosocijalni rizici, uključivanje liječnika, psihologa, napori pri radu sa računalom);

             napori vida i govora (dužina, osvijetljenost, značajke prostora);

             napori pri uporabi osobne zaštitne opreme;

             prikaz za izračun pri podizanju, držanju i prenošenju tereta;

             rad na računalu (oprema i okoliš, programska podrška);

             psihosocijalni rizici (sadržaj rada, stupanj kontrole, soc. okolina i međuljudski odnosi, upravljanje vremenom, profesionalna nesigurnost, poštovanje integriteta, ravnoteža profesionalnog i privatnog života, uvjeti radne okoline).

Predavanje su održali dugogodišnji stručnjaci iz područja zaštite na radu: Armando Held, Held-ing d.o.o. i Dalibor Žnidaršić, Zavod za unapređivanje sigurnosti d.d.  

I ovaj seminar je održan u okviru PUMA programa u Osječko-baranjskoj županiji kojeg HUP Regionalni ured Osijek provodi već više od petnaest godina.

vrh stranice
vrh stranice