U Osijeku održan tematski sastanak o poziciji zdravstvenog turizma u idućem programskom razdoblju

29.10.2020.

Sastanak na temu: Pozicija zdravstvenog turizma u idućem programskom razdoblju održao se danas 29. listopada 2020. godine u prostorijama HUP Regionalnog ureda Osijek.

Na sastanku su nazočili predstavnici zdravstvenog turizma, privatnih zdravstvenih ustanova - članovi HUP-a, kao i regionalni koordinatori iz svih pet slavonskih županija. Sastanak je imao za cilj da zdravstveni turizam uđe u novo programsko razdoblje 2021.–2027. te da se omogući privatnim zdravstvenim ustanovama apliciranje na sredstva iz EU fondova kako bi mogli ulagati u proširenje svojih kapaciteta, digitalizaciju, informatizaciju, interenacionalizaciju i edukaciju za što je potrebna podrška od strane županija.

Poduzetnici u zdravstvu investirali su značajna financijska sredstva u opremu, prostor, akreditacije, te obrazovanje svojih zaposlenika. Prema dostupnim podacima u Hrvatskoj je registrirano više od 1200 privatnih zdravstvenih ustanova, a privatni zdravstveni sektor zapošljava ukupno 16% zdravstvenih djelatnika (oko 12 000), te raspolaže sa 17% medicinske opreme. Radi se o visoko reguliranoj djelatnosti, koja je zahtjevna tehnološki (visoke investicije) i kadrovski (zapošljava i dodatno obrazuje visokoobrazovane stručnjake) i koja djeluje na međunarodnom, visoko konkurentnom tržištu (izvoz usluga visoke dodane vrijednosti). Uspješne privatne zdravstvene ustanove ulažu u širenje i internacionalizaciju poslovanja. Kako bi se ova grana dalje razvijala, izuzetno je važan strateški pristup i podrška ne samo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije već i županija te županijskih koordinatora. Iz toga razloga, svi nazočni su pohvalili HUP-ovu inicijativu kako bi se poboljšao položaj zdravstvenih ustanova.

vrh stranice
vrh stranice