U Osijeku održan PUMA seminar

26.11.2021.

Na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je koristan seminar na temu: Analiza šireg eksternog okruženja, preduvjet za donošenje dobrih odluka koji će se održao u petak 26. studenoga u Osijeku.

Na interaktivnom seminaru, polaznici su mogli saznati kako upravljati promjena, odnosno kako se uspješno prilagoditi novim okolnostima. Saznali su o jednom od menadžerskih analitičkih alata kojima se informacije iz šireg eksternog okruženja  sustavno (kontinuirano i metodološki pravilno) obrađuju  -  PESTEL (ili PESTLE), akronim sastavljen od početnih slova engleskih riječi koje predstavljaju sastavnice šireg eksternog okruženja „political – economic – social – technological – environmental – legal“. Ovaj analitički alat vremenom, prema uočenim potrebama za sve širim područjem analiza, dobivao je u naziv sve više slova. U početku se koristio PEST, a P je obuhvaćao uz politički i pravni okvir (L). Pojavom potrebe da se pomno tretiraju okolnosti vezane za ekologiju, dodano je još jedno E. U „modernim vremenima“, uočavajući etiku i demografiju kao sve važnije elemente koji je potrebno izdvojeno promatrati, dodavanjem još jednog E – „ethical“ pojavljuju se inačice akronima, STEEPLE ili PESTELE.

Seminar je održao NIkola Nikšić, dugogodišnji predavač u okviru PUMA programa.

I ovaj seminar je održan u okviru PUMA programa u Osječko-baranjskoj županiji kojeg HUP Regionalni ured Osijek provodi već više od petnaest godina.

vrh stranice
vrh stranice