Tvrtke za razminiranje okupljene u HUP-u traže hitnu promjenu sustava razminiranja

17.05.2016.

Zagreb, 17. svibnja 2016. - Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja koja djeluje unutar Hrvatske udruge poslodavaca i okuplja tvrtke koje zapošljavaju više od 50% ukupno zaposlenih pirotehničara smatra da postojeći sustav razminiranja treba hitno mijenjati. Takav loš i nefunkcionalan sustav, poručili su poslodavci, ugrožava tvrtke koje se bave razminiranjem, zaposlene u tim tvrtkama, ali i građane koji žive uz razminirana područja. Tvrtke za razminiranje okupljene u HUP-u traže izmjenu Zakona o protuminskom djelovanju, ali i promjenu sustava imenovanja Upravnog vijeća Hrvatskog centra za razminiranje.
„S postojećim Zakonom o protuminskom djelovanju i prema sadašnjim prijedlozima podzakonskih akata znatno bi se usporio proces razminiranja i on se sigurno ne bi mogao završiti do 2019. kao što je planirano. Struka je već kod donošenja ovog Zakona upozoravala na njegove brojne slabosti kao i na činjenicu da se njime poskupljuje proces razminiranja, ali su naša mišljenja ignorirana.“, naglasio je Željko Romić, član Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja.

Poslodavci upozoravaju da cjelokupan sustav ne funkcionira i traže njegovu hitnu reformu kako bi se nastavio proces razminiranja i kako bi se iskoristila sredstva koja su tome namijenjena.

„Nije tajna da postoje problemi u odnosima Upravnog vijeća, Ureda Vlade za humanitarno razminiranje i vodstva HCR-a, što se negativno odražava na cijeli sustav protuminskog djelovanja.", istaknuo je Željko Kavran, član Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja pojašnjavajući da se članovi Udruge zalažu za promjenu sustava imenovanja Upravnog vijeća HCR-a. Premijer bi trebao imenovati predsjednika Upravnog vijeća, a ostali članovi trebaju biti imenovani od strane nadležnih ministarstva - MUP-a, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, MORH-a, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Kao posljedica sadašnjeg lošeg stanja u sustavu dolazi do apsurdne situacije - za 2016. godinu predviđeno je rekordnih 509 milijuna kuna za razminiranje, ali se natječaji ne raspisuju.


„Novaca ima, ali se na razminiranju ne radi. Većina tvrtki nema posla, čime je ugrožena njihov opstanak kao i egzistencija pirotehničara. Zajednički je interes poslodavaca i zaposlenih u tvrtkama za razminiranje da riješe problemi u sadašnjem sustavu“, rekao je Zdenko Sokač, član Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja. Dodao je da je zahtjev izrečen na nedavnom prosvjedu pirotehničara o vraćanju poslova razminiranja državi neprovediv jer se samo trećina poslova financira iz proračuna, a ostalo su sredstva EU fondova. Osim toga treba imati na umu i višegodišnji gubitak tvrtke MUNGOS RAZMINIRANJE d.o.o. Sisak, u vlasništvu HCR-a. Ta tvrtka poslove dobiva izuzećem iz javne nabave i usprkos tome gomila gubitke koje pokrivaju porezni obveznici.

Poslodavci okupljeni u HUP-u istaknuli su da usprkos svim teškoćama uredno podmiruju obveze prema zaposlenima te se i danas pridržavaju odredbi Kolektivnog ugovora koji je prestao važiti 2014. Podržavaju početak kolektivnog pregovaranja koje bi dovelo i do sklapanja Kolektivnog ugovora za djelatnost humanitarnog razminiranja.

„Smatramo da se interesi nas poslodavaca i zaposlenika podudaraju. Na istoj smo strani kada tražimo uređenje sustava jer sadašnja situacija koju karakteriziraju i nerealno niske cijene po kojima neke tvrtke pristaju obavljati poslove razminiranja ugrožava i nas i naše zaposlenike. Pojedine tvrtke koje ne plaćaju svoje radnike, u bilo kojoj branši, pa tako i našoj su nelojalna konkurencija i ugrožavaju i nas i naše zaposlenike.“, poručio je Vladimir Franjić, član Izvršnog odbora HUP-Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja.

HUP-Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja na sve je probleme u sustavu razminiranja upozorila premijera Oreškovića i od njega očekuje žurno angažiranje na rješavanju sadašnje neodržive situacije. Sve dok se proces razminiranja ne privede kraju i u sustav ne uvede red Hrvatska neće bila istinski sigurna zemlja za sve njezine građane, zaključili su poslodavci.
vrh stranice
vrh stranice