Tražimo da Vlada RH hitno inicira donošenje strategije regionalnog razvoja

16.03.2010.

16. ožujka 2010. u prostorijama HUP-a regionalnog ureda Split održala se konferencija za novinare Hrvatske udruga poslodavaca Podružnice Dalmacija čija je glavna tema bila strategija regionalnog razvoja.
U Hrvatskoj se dosta pisalo i razgovaralo o strategijama regionalnog razvoja koje su izrađivale različite institucije, ali danas nitko, počevši od poduzetnika do obrazovnih institucija nije doista upućen u kojem pravcu će se razvijati primjerice, gospodarstvo Dalmacije, koje su strateške grane privrede u koje treba investirati, koji su to kadrovi i zanimanja koja treba razvijati. Hrvatske institucije i poduzetnici imaju već danas priliku sudjelovati u projektima koje financira Europska unija, primjerice Lokalna partnerstva za zapošljavanje.

„Kako ćemo surađivati u izradi novih obrazovnih programa i zanimanja ako ne znamo koji će nam kadrovi biti potrebni za 5 ili 10 godina? Na koji način ćemo prekvalificirati ljude koji su dobili otkaze zbog propalih poduzeća? Ili se pripremiti na nove valove nezaposlenih koji tek dolaze?“ bila su neka od pitanja koja je postavio Hrvoje Marušić, predsjednik Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija koji je izlagao na konferenciji.

Kao jedan od primjera nemogućnosti upravljanja vlastitim prostorom naveo je Grad Split čiji je razvoj blokiran, jer više od pola teritorija nema pod svojom ingerencijom, primjerice Žnjanski plato, Dračevac, Loru,prostor Dalmacijavina, željeznički kolodvor itd. To su sve prostori koji nemaju gospodarsku namjenu čime vidimo da centralna vlast nije kroz proteklih 20 godina napravila potrebno da bi se grad razvijao.

Marušić je kazao kako HUP Dalmacija traži od Vlade RH hitno donošenje strategije regionalnog razvoja te osnuje savjetodavno tijelo sastavljeno od predstavnika poslodavaca, sindikata, ekonomskih stručnjaka i vlasti koji bi zajedno radili na strategiji. Taj dokument ne bi trebao biti, poput dosadašnjih pokušaja, samo formalno zadovoljavanje kriterija po kojim se slični dokumenti izrađuju, već bi morao odgovoriti na pitanje kojim pravcem će se razvijati Dalmacija, gdje ćemo biti za pet, a gdje za 10 godina. Morao bi biti razumljiv svima koji žive i rade na ovim prostorima. Istaknuo je kako je Hrvatska rascjepkana sa prevelikim brojem županija te kako bi Dalmacija trebala biti jedna regija.
vrh stranice
vrh stranice