Tranzitni promet teretnih vozila preko RH- granični prijelazi-info

24.03.2020.

Tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, odvijati će se preko određenih graničnih prijelaza za odvijanje tranzitnog prometa teretnih motornih vozila, tj. tranzita iz drugih država članica EU preko Republike Hrvatske u treće zemlje i obratno.

Odlukom o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske,  dopušten je tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija RH, ukoliko ne postoji direktna veza između država u koje teretna vozila žele tranzitirati, preko sljedećih graničnih prijelaza: 
 
  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj
  • na granici između Republike Hrvatske i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica
  • na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac
  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Sva teretna vozila koja tranzitiraju preko Hrvatske bit će čitavim putem pod pratnjom policijskih službenika. Ravnateljstvo policije odredit će pravce kretanja, odmorišta za zaustavljanje i točenje goriva, a vozači teretnih vozila dužni su se pridržavati uputa policijskih službenika. 

Ova odluka ne odnosi se na ulaz teretnih vozila s robom namijenjenom za Republiku Hrvatsku preko vanjske granice (sa Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom) i na teretna vozila koja iz Hrvatske otpremaju robu preko vanjske granice sa tim istim državama (gdje režim prometa do daljnjega ostaje kao i do sada).
 
  • Odluka stupa na snagu od 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.

Odluka o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske.

 Izvor: Carinska Uprava
vrh stranice
vrh stranice