Svjetski dan kreditnih unija

21.10.2018.

U četvrtak, 18. listopada 2018. godine u svijetu i Hrvatskoj proslavljen je Svjetski dan kreditnih unija. Ove godine pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović proslavilo se 70 godina obilježavanja Svjetskog dana kreditnih unija u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca..

 

U svom pozdravnom govoru Željka Pirija-Benaković, predsjednica Hrvatske udruge kreditnih unija obratila se prisutnima te upoznala s dosadašnjim radom, kao i očekivanim aktivnostima u narednoj godini. O povijesnom početku, zanimljivostima kreditnih unija i svjetskim trendovima govorila je  Ana Matić, tajnica Hrvatske udruge kreditnih unija.

Prema podacima iz 2017. godine u svijetu postoji i posluje gotovo 70.000 kreditnih unije s više od 236 milijuna članova u više od 109 država na 6 kontinenata i s tradicijom preko 150 godina što ukazuje na važnost kreditnih unija u našem životu.

O važnosti mikrofinanciranja u Republici Hrvatskoj govorila je prof. dr. sc. Slavica Singer, professor emeritus na osječkom Ekonomskom fakultetu i jedna od hrvatskih najboljih stručnjakinja za poduzetništvo. U široj javnosti najpoznatija je kao voditeljica istraživačkog tima Hrvatske u okviru najvećeg svjetskog istraživanja o poduzetništvu Global Entrepreneurship Monitor (GEM) u čijem istraživanju sudjeluje i Hrvatska udruga kreditnih unija.

Korisnost kreditnih unija ogleda se najbolje u pričama njihovih članova.

- OPG Hrvatski kišobran – Anita Krolo, slikarica i pravnica.

Žena svjetskog formata; odrasla u Pakistanu, Iraku, SAD-u. S više od 70 izložbi diljem svijeta i više od 30 godina oslikavanja te član Kreditne unije GAMA, Zagreb od 2013. godine. Posebno su zanimljivi Anitini kišobrani koje naziva „hodajućom umjetnošću“, a koji su nadaleko poznati diljem svijeta kao „hrvatski kišobrani“. 

 

- Vinarija Trdenić – Tomislav Trdenić, vlasnik Vinarije

U poznatom vinogradarskom kraju Moslavini, smješteni su vinogradi i Vinarija obitelji Trdenić. Vinarija Trdenić nastala je prije dvadesetak godina kao nastavak tradicije obitelji,  stare više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu. I danas kao nekad, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u proces rada, stvarajući poticajnu i ugodnu sredinu u kojoj se njeguje vinogradarski i vinarski duh. U početku rada vinarije, obrađivalo se 1.500 čokota  koji su donosili oko 2000 litara vina godišnje. Danas Vinarija ima 15 hektara vinograda, sa preko 85.000 čokota vinove loze i podrum kapaciteta 100.000 litara. Vinarija Trdenić znatno doprinosi i razvoju lokalnog turizma te ih vjerno prati Kreditna unija ABC iz Siska.

- Čistionica i praonica rublja Mehurček Kumrovec, Hrvoje Hrbud

Mehurček vrši usluge pranja i čišćenja rublja za kućanstva svih vrsta objekata. Raspolaže sa svom potrebnom specijaliziranom opremom, obučenim djelatnicima i prati visoke europske EKO standarde. Uložili su značajna sredstva u inovativnu opremu te u uređenje i proširenje postojećih poslovnih prostora. U 20 godina tradicije i iskustva pratila ih je Zagorska kreditna unija.

U okviru Hrvatske udruge kreditnih unija djeluje 13 kreditnih unija koje kroz svoj svakodnevni rad pridonose razvitku i prate rad hrvatskih obrtnika, OPG-a, te su na usluzi hrvatskim građanima u županijama gdje imaju sjedište te su kao Udruženje pridružena Udruga HUP-a od 2013. g. Od ove godine HUP i HUKU zajednički će sudjelovati i u radnoj skupini nadležnog ministarstva za izradu novog Zakona o kreditnim unijama.

vrh stranice
vrh stranice