SURADNJA HUP-a i DRŽAVNOG UREDA ZA TRGOVINSKU POLITIKU

07.06.2013.

Hrvatska udruga poslodavaca i Državni ured za trgovinsku politiku u zajedničkoj suradnji na području edukacije omogućavaju poslodavcima informacije vezane uz skori pristup Europskoj uniji. Svojim članstvom u Europskoj uniji hrvatskim poslodavcima omogućit će se poslovanje na jedinstvenom tržištu EU što sa sobom nosi ukidanje svih carinskih i necarinskih prepreka, i od toga dana Hrvatska će primijenjivati Carinsku tarifu EU. Hrvatska će preuzeti i odredbe iz sklopljenih ugovora o slobodnoj trgovini između Europske unije i pojedinih zemalja ili grupa zemalja, koji uključuju liberalizaciju trgovine robama i uslugama EU te protokole o podrijetlu robe.
Korisne poveznice:

Uvođenje ili povećanje carina na određene proizvode iz trećih zemalja u visini i do 63% utjecat će na rast cijena tih uvoznih proizvoda. Državni ured za trgovinsku politiku objavit će popis proizvoda po tarifnim brojevima za koje EU ima uvedene antidamping mjere na www.dutp.hr.

Na mrežnoj stranici http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm nalazi se baza, izuzetno korisna za izvoznike i sadrži pregled uvjeta izvoza za sve proizvode i zemlje u koje se izvozi. U ovoj bazi navedene su carinske stope, statistike izvoza iz EU u treće zemlje, svi propisi, dokumenti, licence, a uskoro će biti dostupni i na hrvatskom jeziku.

S poveznice http://www.carina.hr/e_carina/eTaric.aspx omogućuje se pristupanje aplikaciji za Integrirani sustav za upravljanje tarifom koji omogućuje pretraživanje TARIC-a, kvota kojima se upravlja po redoslijedu podnošenja deklaracija za puštanje robe u Slobodan promet (engl. firts come first served) te obvezujućih mišljenja o razvrstavanju robe u carinsku tarifu izdanih od strane Carinske uprave RH.
vrh stranice
vrh stranice