Strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u tekstilnoj i odjevnoj industriji

23.10.2012.

Zadnjih nekoliko desetljeća hrvatska tekstilna i odjevna industrija u procesu je restrukturiranja u kojem je uz značajno smanjenje broja zaposlenih naglašen i nedostatak obrazovanih kadrova s potrebnim vještinama. U organizaciji HUP-Udruge tekstilne i odjevne industrije na seminaru o strukovnom obrazovanju i obrazovanju odraslih Nikola Mikić, predsjednik Udruge, naglasio je kako postoji stalna potreba za kvalificiranim kadrovima, no kako velik izazov predstavlja nedostatak motivacije mladih ljudi za obrazovnim programima koji provode strukovne škole s obzirom da se radi o industriji s najnižim plaćama.
O prilagođenosti obrazovnog sustava potrebama industrije i programima cjeloživotnog obrazovanja te stvaranju preduvjeta za uspješno odgovaranje na izazov nedostatne radne snage i njenih kvalifikacija, sukladno novim strategijama industrije govorile su Gordana Pavlović s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Danijela Pustahija Musulin iz Agencije za strukovno obrazovanje, Marija Čališ iz Škole za modu i dizajn i Sanja Crnković Pozaić, savjetnica Ministrarstva rada i mirovinskog sustava.

Nada Zver, direktorica i suvlasnica tvrtke Ivančica govorila je o poslovanju svoje tvrtke koja s više od 40 godina tradicije u proizvodnji obuće uspješno odolijeva izazovima globaliziranog tržišta. Tvrtka kontinuirano ulaže u obrazovanje kadrova te preko 20% svih zaposlenih čine visokoobrazovane osobe. Zver je istaknula važnost obrazovanog nastavničkog kadra koji prenosi ključna znanja uz korištenje moderne tehnologije kako bi učenike kvalitetno pripremio za potrebe industrije.

Predstavnici industrije te obrazovnih i državnih institucija zaključili su kako će nastaviti suradnju i koordinirano djelovati na stvaranju programa koji će omogućiti implementaciju novih strategija za ulazak u specifične niše na međunarodnom tržištu.
HUP-Udruga tekstilne i odjevne industrije dugogodišnji je član i partner Euratex-a, Europske konfederacije tekstilne i odjevne industrije (European Apparel and Textile Confederation). Seminar je organiziran u suradnji s Euratexom, Europskom konfederacijom poslodavaca u tekstilnoj i odjevnoj industriji.
vrh stranice
vrh stranice