Srednja škola „Braća Radić“ iz Kaštel Štafilića dvostruki dobitnik nagrade „Poduzetnici budućnosti“

03.02.2020.

30. siječnja 2020., u Kaštel Štafiliću, svečano su dodijeljene nagrade HUP-a „Poduzetnici budućnosti“ projektnom timu Srednje škole Braća Radić za dva projekta „ Za tren“ i „Zdrava pauza“. Na samom početku, prisutnim gostima i učenicima škole obratila se ravnateljica prof. Marija Kezele, a zatim su učenici iz 2 projektna tima predstavili projekte uz vodstvo mentorice prof. Ivane Lelas

Projekt pod nazivom „Za tren“ je prehrambeni artikal namijenjen domaćinstvima i ugostiteljskim objektima.Proizvodnja je vrlo jednostavna,a završni proizvod štedi vrijeme, ali i novac  pri pripremi bilo kojeg obroka. Većina recepata za slana jela započinje sa riječima „izdinstajte  crveni luk i mrkvu“, međutim, to je dugotrajan proces koji se sastoji od čišćenja,usitnjavanja, dinstanja povrća i - suza. „Za tren“ se sastoji od unaprijed pripremljenog povrća pomoću kojeg se može odmah pristupiti pripremi jela.

Drugi nagrađeni projekt pod nazivom „Zdrava pauza“  osmislili su učenici 3. razreda, smjer prehrambeni tehničar zajedno sa mentoricom. Tijekom svog obrazovanja učenici škole Braća Radić stalno sudjeluju na raznim smotrama predstavljajući proizvode škole koji sami naprave i osmisle. Ovaj projekt objedinjava 3 proizvoda, proteinski kruh sa namazom od tune ili slanutka, jogurt i energetsku pločicu. Radi se o 3 različita proizvoda koja čine uravnotežen obrok, paket zdrave marende ili obroka. Proizvod je prvenstveno namijenjen učenicima  škole kao obrok koji konzumiraju na velikom odmoru, ali i svima koji žele kvalitetan međuobrok. Već nekoliko godina traje suradnja ove škole s dječjim vrtićima grada Kaštela, što im je bio poticaj za izradu novog, nutricionistički uravnoteženog proizvoda. Učenici i mentorica će svoj proizvod , kao zdravu alternativu nezdravim pekarski proizvodima koje konzumiraju učenici, ponuditi dječjim vrtićima i srednjim školama.

Nakon prezentacije projekata, Helena Budiša, direktorica i vlasnica tvrtke UHY HB Ekonom d.o.o.  te dopredsjednica Izvršnog odbora HUP- Podružnice Dalmacija, uručila je priznanja mentoru i učenicima te skulpturu Poduzetnici budućnosti ravnateljici škole Mariji Kezele.

Budiša je ukratko predstavila natječaj „Poduzetnici budućnosti“ koji je namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca ga provodi u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Helena Budiša učenicima je govorila o svom poduzetničkom putu te kazala kako su upornost te stalno usavršavanje i obrazovanje vrlo važni svakom tko se upusti u poduzetničke vode. Vjera u sebe i svoje sposobnosti uz viziju vlastite tvrtke neizostavan je dio cijele priče. Potrebno se izdvojiti iz mase ostalih, sličnih projekata i biti svoj. Također je kazala kako je za savjet nabolje pitati nekoga tko je poduzetnik. Poduzetnik će najbolje prepoznati potencijal projekta, dok rodbina i prijatelji često znaju obezhrabriti u samom startu.

vrh stranice
vrh stranice