Splitsko-dalmatinska županija vodeća po broju nezaposlenih

21.10.2009.

21. listopada 2009., u prostorijama splitskog HZZ-a, održana je sjednica Savjetodavnog vijeća HZZ-a Područne službe Split. Savjetodavno vijeće, sastavljeno od predstavnika sindikata, poslodavaca i splitskog HZZ-a, ovom prigodom raspravljalo je o stanju na tržištu rada u 2009. godini, s posebnim osvrtom na učinke Programa poticanja zapošljavanja. Predstavnici Područne službe Split prezentirali su podatke o nezaposlenosti i zapošljavanju u Splitsko – dalmatinskoj županiji u prvih 9 mjeseci 2009. godine. Prezentirani su osnovni makroekonomski pokazatelji te podaci o ukupnoj i registriranoj nezaposlenosti, o kretanjima stope zaposlenosti i nezaposlenosti, o registriranoj stopi nezaposlenosti u rujnu 2009. godine i registriranoj nezaposlenosti s obzirom na razinu obrazovanja, godine života, spol i dužinu čekanja, o novoprijavljenima u evidencijama i zaposlenima iz evidencija, o strukturi novoprijavljenih i zaposlenih te o prijavljenim potrebama poslodavaca prema zanimanjima.
Temeljem iznesenih podataka, zaključeno je da je većina pokazatelja u negativnom trendu, po prvi put u posljednjih pet godina, dok je Splitsko-dalmatinska županija, na žalost, vodeća po broju nezaposlenih.

Nadalje, predstavljeni su podaci o učincima mjera aktivne politike zapošljavanja, o sufinanciranju zapošljavanja, o obrazovanjima nezaposlenih osoba za poznate i nepoznate poslodavce i o uključivanju nezaposlenih osoba u javne radove.

Pročelnik HZZ-a Područne službe Split Miroslav Delić objasnio je kako se služba pripremila za značajno povećanje broja nezaposlenih osoba u evidencijama te postupanje po zahtjevima za ostvarivanje prava temeljem nezaposlenosti. Zahtjevi za novčanu naknadu rješavaju se u roku od 5-10 dana, što je znatno prije zakonskih rokova.

Predstavnici poslodavaca su ukazali na slučajeve nedostatne komunikacije sa Zavodom te nedovoljne prethodne selekcije upućenih kandidata za radno mjesto.

Tema sjednice bila je i problematika rada na crno. Predloženo je da se u svrhu pospješivanja akcija usmjerenih na suzbijanje „rada na crno“ preko Savjetodavnog vijeća i Savjetodavnog vijeće za zapošljavanje pomoraca iniciraju sastanci i okrugli stolovi sa nadležnim javnim ustanovama poput Inspekcije rada i Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ispred Hrvatske udruge poslodavaca, sjednici su nazočile Mira Hajdić, članica Izvršnog odbora HUP-a podružnice Dalmacija i Vesna Ivić-Šimetin, direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split.
vrh stranice
vrh stranice