Split - Klaster CEDRA predstavljen javnosti

28.11.2013.

CEDRA, Klaster za društvene inovacije, razvoj i edukaciju proizašao iz projekta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije predstavljen je medijima u splitskoj gradskoj upravi. Cilj klastera je povezati društveni, gospodarski i javni sektor kako bi se osmislili različiti projekti koji svi mogu doprinijeti boljem zapošljavanju.
Porazni podaci govore da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu bilo 45.975 nezaposlenih, što znači da svaki osmi nezaposleni stanovnik Hrvatske dolazi iz ove županije. Zato je važan svaki korak koji može popraviti stanje. Klaster CEDRA prisutnim medijima predstavio je Ranko Milić koji je izjavio: „Gospodarstvo, ali i drugi sektori trenutno nemaju ni kapital, ni znanje, a cilj ovog projekta je stvoriti mrežu različitih dionika iz javnog i privatnog sektora koja će pridonijeti, između ostaloga i povlačenju sredstava iz europskih fondova te ostvariti sve ono što naša županija ima kao strateške ciljeve. Ljudi bježe iz naše županije jer nemaju sustav koji im omogućava realizaciju njihovih ideja. Ova mreža će im pomoći da ovdje ostvaruju svoje ideje, da se zaposle i ostanu ovdje.“
Nositelj projekta je udruga Zdravi grad, a partneri su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Sinj, RERA, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, udruga Domine i učilište Virtus. Klaster se za sada financira iz trenutnog projekta i članarina te ima dvoje zaposlenih. Planirano je da i ubuduće bude samoodrživ.
U CEDRI trenutno rade na pripremi europskih projekata od kojih je desetak u raznim fazama pripreme, planira se otvaranje prostora u Splitu 3, dovršenje Strategije razvoja socijalnog poduzetništva te inkubacija tri pilot eko-društvena poduzeća u roku od 20 dana.
vrh stranice
vrh stranice