Socijalno vijeće za turizam uputilo inicijativu za nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta

20.05.2021.

Socijalno vijeće za turizam uputilo je dopis ministru rada kojim socijalni partneri u turizmu mole za što skoriji prijem na temu nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta za lipanj i primjene mjera za sektor turizma do kraja godine.

HUP Udruga ugostiteljstva i turizma uputila je zajedno sa svojim sektorskim sindikatima ovu inicijativu kako bi što prije dodatno razgovarali o stanju u turističkom sektoru i raspravili važnost/mogućnosti nastavka primjene mjera za očuvanje radnih mjesta.

Iako su najave za glavnu turističku sezonu optimistične i očekuje se popuštanje epidemioloških mjera od 1. lipnja, uvjeti poslovanja i nadalje ostaju vrlo rizični i nažalost nije za očekivati da će svi ugostitelji i poduzetnici u turizmu na jednak način i istim intenzitetom započeti s radom. Kontinentalni turizam u težoj je poziciji, a s druge strane stanje u turističkom sektoru ne ovisi samo o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj nego i u našim ključnim emitivnim turističkim tržištima. I uz najoptimističnije rezultate glavne turističke sezone i posezone puno je mjeseci izgubljenih prihoda iza nas.

Stoga smatramo da će svakako biti potrebno još neko vrijeme nastaviti s potporama za očuvanje radnih mjesta i donijeti odluke o njihovoj primjeni do kraja godine kako bi poslodavci u turizmu mogli planirati  poslovanje i dobiti podršku za kvalitetnu pripremu turističke 2022. godine.

Činjenica je kako i za druge djelatnosti postoji potreba nastavka provođenja mjera, a učinkovitost dosadašnjeg provođenja potpora mjerit će se i održivošću radnih mjesta nakon njihovog ukidanja. Drugim riječima, ne bi bilo dobro poništiti učinak uloženih znatnih financijskih sredstava ukidanjem ili zaustavljanjem mjera s kojima je sada mjesečno obuhvaćeno oko 100.000 radnih mjesta.

 

 

 

vrh stranice
vrh stranice