Socijalno vijeće za turizam: Nastavak Potpora ORM u 2021.

27.11.2020.

Socijalno vijeće za turizam održalo je 25. studenog svoju 24. sjednicu na kojoj su raspravljene sljedeće teme: Uređenje minimalnih dodataka kroz Zakon o minimalnoj plaći; Stalni sezonac i predstojeće izmjene Zakona o radu te Nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u 2021.

Socijalni partneri u turizmu (predstavnici HUP-Udruge ugostiteljstva i turizma te sindikata u turizmu STUH-a i SIKD-a) istaknuli su kako je pravovremenim uvođenjem mjera za očuvanje radnih mjesta u ovoj godini, Vlada je gospodarstvu pružila pomoć kako bi se sačuvala radna mjesta. No negativan utjecaj koronakrize na poslovanje nastavit će se i u narednoj godini te je za očuvanje zaposlenosti i zadržavanje radnika u turizmu izrazito važna dugoročna primjena mjera i planiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta i tijekom 2021.

Stoga Socijalno vijeće u turizmu i naše članice pozdravljaju najavu Vlade da će se mjere za očuvanje radnih mjesta nastaviti i u 2021. godini te da su za to planirana proračunska sredstva i predviđeni izvori financiranja iz EU fondova.

Pritom je Socijalno vijeće donijelo zaključak da za definiranje nastavka potpora za očuvanje radnih mjesta važni sljedeći faktori:

Ø  za turistički sektor je važno nastaviti primjenu Potpora ORM prema istim uvjetima, kriterijima i iznosima kako je to definirano za listopad-prosinac 2020.

 

Ø  potrebno je i bitno definirati potpore ORM/mjere HZZ-a najkasnije do polovice prosinca 2020. kako bi se osigurala stabilnost radnih mjesta i zaposlenost na prijelazu u novu godinu te mogle planirati financije/likvidnost poslovanja.

Što skorije donošenje odluka o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta i njihovo definiranje najkasnije do 15.12.2020. spriječit će otkazivanje ugovora i neće u opasnost dovesti razmišljanja u smjeru otpuštanja koja bi dodatno mogla doći do izražaja zbog novih epidemioloških mjera i zatvaranja ugostiteljskih objekata.

Jednako kako su potpore za očuvanje radnih mjesta i njihov kontinuitet od ožujka do danas imale poseban značaj za pripremu i realizaciju ove turističke sezone, upravo tako će bitan doprinos za turističku 2021. imati nastavak potpora do 1. svibnja 2021.

Iako se gospodarstvo nalazi u iznimno neizvjesnoj i osjetljivom razdoblju jer još nisu poznati svi razmjeri utjecaja pandemije na turistički sektor u budućnosti, vjerujemo da turizam ima potencijal za pokretanje i značajan utjecaj na oporavak cjelokupnog hrvatskog gospodarstva kroz svoje multiplikativne efekte. Upravo zato, vrijedi očuvati radna mjesta i poslovne sustave u turizmu i nužno je turizmu dati podršku kroz nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta do sljedeće turističke sezone.

vrh stranice
vrh stranice