Slavonija ima fantastičnu priliku iskoristiti sredstva iz Europske unije za zelenu tranziciju i digitalizaciju

09.06.2022.

9. lipnja 2022. godine u Agenciji za održivi razvoj Općine Antunovac održana je konferencija o neiskorištenim potencijalima Slavonije koju je organizirala udruga Međunarodna mreža poslovnih žena i Hrvatska udruga poslodavaca Regionalni ured Osijek.

Konferencija je u fokus stavila dvije glavne teme: zelenu tranziciju i digitalizaciju jer su to sve aktualnije teme na koje je i Europska komisija stavila naglasak u novom proračunskom razdoblju. U Hrvatskoj samo 15% poslovnih subjekata koristi zelenu tehnologiju a po stupnju digitalizacije i dalje zaostajemo. Hrvatske tvrtke su nedovoljno pripremljene i nisu dovoljno informirane.

Nakon uvodnih predavanja koja su održala doc.dr.sc. Alka Turalija, Fakultet Agrobiotehničkih znanosti Osijek na temu: Zelena infrastruktura grada Osijeka i svjetski primjeri zelene tranzicije, te Milan Peterka, Centra za poduzetništvo Osijek na temu: EU natječaji za digitalizaciju I zelenu tranziciju, uslijedila je panel rasprava.

U panelu su sudjelovali: dr. sc. Blaženka Ćiško Anić, direktorica Instituta Saponije d.d. , članica uprave Apsolona Mirjana Samardžić Novoselec, direktor tvrtke Kanaan d.o.o. Zvonko Popović i Mario Salai direktor tvrtke PlantOn.

U nastavku se ukratko navode izjave panelista:

Mirjana Samardžić Novoselec je istaknula da zelena tranzicija je strateška odluka svakog poduzeća i to je postupak koji zahtijeva dosta financijskih sredstava, ovisno o industriji o kojoj se radi. Ako govorimo na primjer o kemijskoj industriji ta sredstva mogu biti itekako značajna.“ Osvrnula se i na nedavna istraživanja kojima se bavi tvrtka Apsolon vezana uz digitalizaciju u kojima hrvatske tvrtke i dalje nedovoljno koriste digitalne tehnologije.  Zaključno je ista navela da je korona pogurala neke procese, ali i dalje nedovoljno.

Dobar primjer digitalizacije i zelene tranzicije, istaknula je dr. sc. Blaženka Ćiško Anić, direktorica Instituta Saponije d.d. , budući da je tvrtka već davno prepoznala potrebu za zelenom tranzicijom i za proizvodima koji su ekološki prihvatljivi. U Saponiji se jako vodi računa o sirovinama koje se kupuju, o samom proizvodnom procesu i standardima. Isto tako, tvrtka u narednom razdoblju planira uložiti 20 milijuna kuna u povećanje energetske učinkovitosti korištenjem zelene energije kroz ugradnju solarnih panela i energetsku obnovu 6 proizvodnih pogona i sjedište kompanije. Time će ostvariti uštedu električne energije u dijelu proizvodnje plastične ambalaže za 40% i 63% energije za grijanje i hlađenje u proizvodnim pogonima do 30.6. 2023. Godine.

Zvonko Popović, direktor tvrtke Kanaan je naveo kako je dio planiranih aktivnosti na zelenoj tranziciji tvrtka Kanaan već je realizirala, a sljedeći je korak robotizacija. Investirali su gotovo 10 milijuna eura u robotizaciju što možda i nije najpopularnije, a cilj nam je u iduće dvije godine robotizirati sve pogone koje je moguće. Razlog je što nema dovoljno radne snage, a rad postaje sve skuplji i kvaliteta opada. Nagalsio je da jedino što se isplati za budućnost je kupnja vrhunske tehnologije i imati adekvatne ljude koji će to pratiti.

Direktor tvrtke PlantOn Mario Salai je objasnio kako njihova tvrtka pomaže poljoprivrednicima s jedne strane i kupcima te s druge jer im omogućuje da putem aplikacije njeguju svoj udaljeni vrt.

Na kraju, Ivana Radić, predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena koja je moderirala panel nagalsila je kako je ovo izvrsna tema za Slavoniju, ali i općenito za Hrvatsku jer će jako puno sredstava biti na raspolaganju. Digitalizacija i zelena tranzicija je nešto što nas čeka u budućnosti i bez čega ne možemo. Na to ne mogu zatvarati oči ni veliki ni mali poduzetnici jer bez toga neće biti konkurentni i to je nešto što će morati uvesti.

vrh stranice
vrh stranice