Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split dodijeljena priznanja u sklopu HUP-ova projekta Poduzetnici budućnosti

14.11.2019.

13. studenoga 2019., u Splitu, svečano su dodijeljena priznanja u sklopu projekta HUP-a „Poduzetnici budućnosti“ učeničkom timu Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split za projekt Rokoalarm. Na samom početku, prisutnim gostima i učenicima škole obratio se ravnatelj Ivan Kovačević, a zatim je mentor i voditelj projekta Mladen Bašić prezentirao nagrađeni projekt, aplikaciju Rokoalarm. Rokoalarm je aplikacija koja šalje obavijesti o isteku roka trajanja prehrambenih i drugih proizvoda. 

Bašić je kazao kako je ideja nastala zbog više napisa u medijima o proizvodima kojima je istekao rok trajanja, a ipak su se i dalje nalazili na policama trgovina. Neki od njih su uzrokovali i ozbiljne zdravstvene tegobe kod konzumenata. Aplikacija predstavlja integrirano programsko rješenje za skeniranje i automatsko očitavanje deklaracija zapakiranih i nezapakiranih prehrambenih proizvoda koja generira automatsku obavijest koja se šalje putem mobilnih uređaja i koja upozorava i trgovine i krajnje potrošače. Rokoalarm u svojoj bazi može sadržavati brojne informacije poput kalorijskih vrijednosti proizvoda, roku trajanja itd., a lako ju je implementirati kod svih poslovnih subjekata kroz postojeća poslovna rješenja.

Nakon prezentacije projekta, Zdravko Plazonić direktor tvrtke Petason d.o.o.  i predsjednik Izvršnog odbora HUP- Podružnice Dalmacija uručio je priznanja mentoru i učenicima te skulpturu Poduzetnici budućnosti ravnatelju škole Ivanu Kovačeviću.

Plazonić je govorio o natječaju „Poduzetnici budućnosti“ koji je  namijenjen timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, a Hrvatska udruga poslodavaca provodila ga je u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Plazonić je napomenuo kako ga raduje što će sredstva koje su škole dobile kao nagradu za najbolje ocijenjene projekte i ideje, ulagati  u edukaciju učenika o poduzetništvu te razvoj poduzetničkih znanja i vještina učenika. Tvrtka Petason čiji je vlasnik, polaže puno pažnje obrazovanju i mladim generacijama koje tek dolaze, a praksa Obrtno-tehničke škole obavlja se upravo u prostorima tvrtke Petason. U svom izlaganju Plazonić je posebno naglasio: „ Ulaganje u znajnje je jamstvo uspjeha, a uspjeh je sinonim poduzetništva. Upravo znanje, a ne novac predstavlja sigurnu budućnost pojednica i društva u cjelini.“ Na samom kraju je dodao da škola predstavlja hram znanja, a onaj tko ulaže u znanje ne treba se bojati budućnosti.

vrh stranice
vrh stranice