Sjednica GSV-a Šibensko-kninske županije: Pandemija uzrokovala rast nezaposlenih od 61,7 %

16.07.2020.

Na 2. sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Šibensko-kninske županije održanoj u srpnju 2020., usvojen je Program rada GSV-a za 2020. godinu i zapisnik sa osnivačke sjednice.  Prezentirana je analiza stanja u gospodarstvu Šibensko-kninske županije u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. godine u odnosu  na isto razdoblje 2019. godine. Utjecajem pandemije, u Šibensko-kninskoj županiji, u svibnju 2020. godine bilježi se pad broja zaposlenih u odnosu na svibanj 2019. godine za 8,4%, dok broj nezaposlenih bilježi rast od čak 61,7%.

Osim na broj zaposlenih i nezaposlenih, utjecaj Covida-19 u Šibensko-kninskoj županiji u prvih pet mjeseci 2020. vidljiv je i kroz pad broja fiskaliziranih računa, a smanjen je za 30,6% u odnosu na prvih pet mjeseci 2019. godine.

Sam iznos navedenih računa smanjen je za 26,5%. Broj osnovanih poduzeća u Šibensko-kninskoj županiji, u prvih pet mjeseci, također bilježi smanjenje i to za 29,3% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, dok broj brisanih poduzeća bilježi značajan rast od 126,8% u odnosu na prvih pet mjeseci 2019. godine.

Nakon prezentacije koju je održao v.d. predsjednik HGK Županijske komore Šibenik Josip Laća, članovi Vijeća raspravljali su o situaciji u gospodarstvu te iznijeli i svoje viđenje stanja u različitim sektorima gospodarstva izazvanog pandemijom virusa COVID - 19. Predstavnici HUP-a su ukazali na predstojeću veliku krizu koja će se na jesen manifestirati u svim djelatnostima. U sektoru prerađivačke industrije se tek očekuje veliki pad, jer se trenutno još uvijek odrađuju narudžbe od ranije, nove ne dolaze, a država više ne može intervenirati.

Predstavnici Županije su iznijeli županijske mjere poticanja gospodarskih subjekata.

Predstavnici Sindikata su iskazali razumijevanje za sve strane, te istakli kako oni neće biti generatori nestabilnosti i problema u nastaloj krizi.

vrh stranice
vrh stranice