Savjetovanje na temu „Zaštite se znanjem – primjeri dobre prakse i zaštite na radu“

26.04.2018.


Danas, 26.4.2018. je u Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću povodom Svjetskog i Nacionalnog dana zaštite na radu održano Savjetovanje na temu „Zaštite se znanjem – primjeri dobre prakse i zaštite na radu“. Najsjeverniji grad Hrvatske Mursko Središće je kao domaćin program započeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na mjestu stradavanja 10 rudara 1961. godine u jami Maj 3. Kao jedan od razloga tragedije koja je u ono vrijeme imala obilježja katastrofe, spominje se i nedovoljna zaštita na radu.

Poruka ili odjek ovog skupa je kako je dobro uređena i provođena zaštita na radu uvjet sigurnosti za radnike, a time i za društvo u cjelini. U pozdravnom govoru je stavljen naglasak da je RH potreban rast industrijske proizvodnje što nije moguće bez adekvatne radne snaga, te boljeg i stimulativnijeg radnog okruženja. Uručene su nagrade i priznanja za promicanje zaštite na radu kroz informativna glasila, te za najbolje diplomske radove iz područja zaštite na radu.

U radnom djelu programa su predstavljeni primjeri dobre prakse o provođenju zaštite na radu prema najvišim standardima, u radu s osobama s invaliditetom i privremeno zaposlenim radnicima, te kampanja EU OSHA 2018-2019. „Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim tvarima“, kao i nove norme ISO 45001:2018 u Sustavu upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu. Predstavljene su pravilne mehanike kretanja u radu i praktični mjere prevencije bolnih stanja kralježnice.


vrh stranice
vrh stranice