Sastanak članova HUP-a s čelnicima Hrvatske elektroprivrede i Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom

12.02.2014.

Zagreb, 12. veljače 2013. HUP- Udruga Cro industrija i HUP - Koordinacija obnovljivih izvora organizirale su sastanak s tvrtkama članicama HUP-ovih udruga i čelnicima matične tvrtke i tvrtki kćeri HEP Grupe i regulatornog tijela HERA-e. Na sastanku su sudjelovali Tomislav Šerić predsjednik Uprave HEP-a, Robert Krklec, direktor HEP Toplinarstva d.o.o., Ante Pavić, pomoćnik direktora društva HEP Operator distribucijskog sustava, Tomislav Jureković, predsjednik Upravnog vijeća HERA-e i Dalibor Pudić, član Upravnog vijeća HERA-e.
Događaj je okupio tridesetak hrvatskih tvrtki iz područja elektroindustrije, industrijskih potrošača energije i investitora u obnovljive izvore energije, a tom su prilikom dobili informaciju o srednjoročnim planovima izgradnje i razvoja HEP-a te ciljevima za 2020. Razgovaralo se o provođenju Zakona o tržištu toplinske energije i pregovorima o cijeni tehnološke pare pri čemu su predstavnici HEP Toplinarstva najavili da će u narednih desetak dana uputiti poziv tvrtkama koje su značajni potrošači toplinske energije, odnosno, pare.
Razgovaralo se i o pilot projektima napredne mreže (smart grids) i srednjoročnim planovima izgradnje i razvoja prijenosne i distribucijske mreže, posebno za 2014., 2015., 2016. Predstavnici HERA-e prezentirali su članicama HUP-a ulogu agencije u procesu provedbe trećeg paketa energetskih zakona i uz njih vezana mrežna pravila.
„Sinergija HEP-a i domaće prerađivačke industrije treba se realizirati posebno s tvrtkama iz elektro-energetskog segmenta. U pilot projektima za naprednu mrežu vidimo mogućnost da naše tvrtke iznjedre aplikacije i proizvode te steknu domaće reference čime će se realizirati preduvjeti za izvoz. Cijena osnovnih energenata igra važnu ulogu u globalnoj konkurentnosti industrije. U tom smislu pozdravljamo stvaranje okvira koji će poticati energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije, proizvodnju energije iz otpada, projekte kogeneracije u industriji te lokalnu potrošnju proizvedene energije.“ – izjavio je mr. sc Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a.

„HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o. sustavno poduzima niz mjera i aktivnosti vezanih uz modernizaciju distribucijske mreže te uvođenje naprednih tehnologija i mjernih sustava, posebice vezano za integraciju distribuiranih izvora električne energije te osiguranje mjernih podataka za potrebe tržišta električne energije (kupcima, proizvođačima, opskrbljivačima, trgovcima električne energije i HROTE-u). U tom smislu, ovisno o financijskom okviru i odobrenim planovima razvoja, planira se razvoj i izgradnja distribucijske mreže. U naredne tri godine planiraju se značajna ulaganja u razvoj distribucijske mreže u iznosu od cca. 750 milijuna kuna godišnje, od čega cca. 70 milijuna kuna godišnje u napredne mreže.“, izjavio je Ante Pavić pomoćnika direktora društva HEP Operator distribucijskog sustava.

vrh stranice
vrh stranice