RIJEKA, 16.10.2018., UDRUŽENI RAČUNOVOĐE USPJELI – UKIDA SE OBVEZA LICENCIRANJA“

22.10.2018.

U svjetlu upravo donesene odluke o ukidanju predstojeće obveze licenciranja računovođa, u Rijeci je nakon održanog okruglog stola u Zagrebu, Osijeku i Zadru, 16.10.2018. održan okrugli stol računovođa pod nazivom „ Bez računovođa se ne računa“ u organizaciji HOK Obrtničke komore Rijeka te HUP-a HGK, IPRH-a, HZ RIF-a i drugih.
Na okruglom stolu raspravljalo se o učestalosti izmjena zakona uz nedovoljno jasne upute za provoditelje, preopterećenosti računovođa obvezama koje se ne tiču računovodstvene struke, mogućnostima bliže suradnje s Poreznom upravom, licenciranju računovodstvene profesije, problematici obrazovanja budućih  kadrova za računovodstvo i važnosti računovođa u gospodarstvu.
Svi sudionici Okruglog stola složili su se oko zaključka kako su računovođe izuzetno važan i neizostavan faktor u gospodarstvu, spona između poduzetnika i zakonodavca bez koje se ne može funkcionirati, stoga je potrebno osvijestiti javnost i poduzetnike o važnosti i položaju računovodstvene struke.

U ime HUP-a na okruglom je stolu sudjelovala Elen Bambić,  vlasnica tvrtke Conis d.o.o. iz Pule i aktivna članica u Udruzi malih i srednjih poduzetnika HUP-a, koja je istaknula kako vrtlog stalnih izmjena propisa računovođe tjera da se konstantno obrazuju i već su naučeni biti u stalnom stanju „napetosti“ pa to više i ne doživljavaju kao veliki pritisak. Iz iskustva je navela kako se poduzetnike može podijeliti u tri kategorije: one koji računovođe u potpunosti slušaju, one koji ih doživljavaju kao trošak i treću, za računovođe omiljenu kategoriju; one koje rade zajedno s njima, surađuju, educiraju se i razumiju da je podrška računovođa iznimno važna i može biti korisna. No, takvih je samo 20-tak posto i većinom su to klijenti koji imaju dobro plaćene i educirane direktore. Zaključila je kako treba biti pozitivan i klijente educirati da razumiju kako im kvalitetna računovodstvena podrška pomaže u vidu ne samo ispunjavanja poreznih i drugih zakonskih obveza već i u planiranju zapošljavanja, likvidnosti, kreditne sposobnosti i sl.  
Ovim okruglim stolom željelo se doprinijeti nastojanjima da se rastereti poslovanje računovodstvenih servisa i pojednostavi poslovanje poduzetnika. Ukoliko bi se rasteretilo poduzetnike i računovođe bi se mogle više posvetiti svojim temeljnim poslovima i postati pravi poslovni savjetnici čime bi ova struka dobila i na dignitetu.

vrh stranice
vrh stranice