Radni ručak s Ravnateljicom porezne uprave, Nadom Čavlović Smiljanec: Nove mjere za naplatu poreznih dugova

18.06.2013.

Poduzetnicima koji državi duguju za poreze, a istodobno imaju nenaplaćenih potraživanja od državnih ili javnih poduzeća bit će omogućeno prebijanje dugova, a Porezna uprava će uskoro objaviti i treći krug reguliranja poreznih dugova dužnika koji nisu obuhvaćeni prethodnim mjerama reprograma ili otpisa duga, najvažnije su to novosti za domaće poduzetnike koje je najavila Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave na Radnom ručku u organizaciji HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika održanom 18.lipnja.
Ravnateljica Porezne uprave je naglasila kako je njen primarni cilj graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima te poslodavce što aktivnije uključivati u proces kreiranja zakona. Kao fokus njenog rada u narednom razdoblju naglasila je ujednačavanje porezne prakse diljem Hrvatske, onemogućavanje subjektivnog pristupa poreznom obvezniku od strane poreznih inspektora uvođenjem zajedničkih poreznih tijela koja će donositi porezna rješenja, ali i stavljanje većeg naglaska na upozoravanju poreznih obveznika koji su u prekršaju i njihovoj edukaciji.
Čavlović Smiljanec je okupljenim poslodavcima prezentirala do sada postignute rezultate mjera koje je uvela Porezna uprava. Kroz mjeru reprograma poreznih dugova Porezna uprava je uspjela naplatiti 4,7 milijardi kuna duga. Za predstečajne nagodbe je do sada podneseno 4340 zahtjeva tvrtki koje zapošljavaju 36.141 zaposlenog, a njihov iznos duga je 41,9 milijardi kuna. Također, prema riječima Čavlović Smiljanec, fiskalizacija je pokazala dobre rezultate jer je u prvim mjesecima primjene došlo do 45 postotnog porasta prometa u ugostiteljstvu, i prijavljeno je otprilike 500 milijuna kuna više prometa, dok je u sektoru trgovine na malo prijavljeno čak 2,5 milijarde kuna veći promet od lanjskog.
“Cilj naših mjera je likvidnost poreznih obveznika te stvaranje temelja za poštivanje zakonskih rokova plaćanja u čitavom sustavu čime omogućavamo fer tržišno natjecanje”, rekla je Čavlović Smiljanec. Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić je u uvodnom govoru pozdravio aktivnosti Porezne uprave, no istovremeno je upozorio i da uvijek treba voditi računa i o načinu primjene određenih poreznih propisa. Mudrinić je naglasio da sve institucije i Vlada
treba razmišljati o tome da se stvore uvjeti u kojima se isplati ulagati i poslovati.
Predsjednik HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika Petar Lovrić upozorio je da su porezni propisi često nedosljedni i da se često karikiraju pa se zbog sitnih iznosa duga ili sitnih prekršaja doslovno zatvaraju lokali. Zbog toga je pozvao na jasno tumačenje propisa i uvođenje termina „nedostataka“ koji ne rezultiraju štetom za uključene strane, a u slučaju
pronalaska kojih poreznici ne bi naplaćivali kaznu već bi izdali rok za ispravljanje tih nedostataka.
Smiljanec Čavlović je iskoristila priliku i predstavila još neke novine koje Porezna uprava uvodi u narednom razdoblju.
Naglasila je uvođenje jedinstvenog obrasca za doprinose i dohodak od 1. siječnja 2014. godine, a koji će smanjiti administriranje poduzetnika, zatim skoro donošenje pravilnika o porezu na dohodak prema kojim će se već od 1. srpnja plaća morati isplaćivati na račun u banci te skori početak zajedničkog nadzora s državnim inspektoratom poduzetnika koji ne isplaćuju plaće.
vrh stranice
vrh stranice