Radni ručak poduzetnika s ministrom Lalovcem

21.10.2014.

20. listopada 2014. godine održan je četrdeset i deveti Radni ručak HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika na kojem je gostovao ministar financija Republike Hrvatske Boris Lalovac te odgovarao na pitanja poduzetnika koji su se okupili u velikom broju - prijavilo se čak 180 poslodavaca iz Hrvatske. Radni ručak s ministrom Lalovcem održao se pod pokroviteljstvom Sberbank koja će na jednom od narednih događaja i predstaviti svoje proizvode hrvatskim poduzetnicima.
Anny Brusić, direktorica Udruge malih i srednjih poduzetnika najavila je kako se od ministra financija, najmlađeg u Vladi RH očekuje puno, naročito u svjetlu reformi koje nedostaju kao i volje za njihovim provođenjem. Iako su porezne reforme najmanje privlače, kako za poduzetnike u Hrvatskoj, tako i za one koje želimo privući, ipak poslodavci podržavaju one do sada najavljene. Tako poslodavci pozdravljaju mini reforme poput smanjenja oporezivanja plaća jer će to pojeftiniti rad u Hrvatskoj, a isto tako i mogućnost za male poduzetnike da biraju hoće li PDP plaćati po ispostavljenoj ili plaćenoj fakturi.
Petar Lovrić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika podržao je dosadašnju pozitivnu retoriku ministra kao i najavljene politike koje će biti više na strani poduzetnika, nego one do sada, koje naziva represivnima. Postavio je pitanje hoće li smanjeni prihodi države rezultirati povećanjem lokalnih poreza i prireza. Pozdravlja najavljene porezne reforme kao i što daje podršku strukturnim reformama koje trebaju zahvatiti sustav javne uprave, zdravstva i mirovinski sustav.

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a u svom je uvodnom podržala ministra Lalovca u nastojanjima da se provode strukturne reforme te izrazila zabrinutost da je ministar u takvim nastojanjima osamljen: „HUP je na nužnost provedbe strukturnih reformi upozoravao nebrojeno puta. Kriza je natjerala privatni sektor na promjene, ali onaj javni još uvijek gura glavu u pijesak odbijajući prihvatiti činjenicu da nam je voda svima došla do grla. I u krizi su troškovi države nastavili rasti - rashodi se nisu smanjivali, već se ukupni porezni pritisak na tvrtke, obrte i građane povećavao. Svjesni smo da promjene koje treba provesti nisu lake i da su postoje otpori. Drago što je naš današnji gost upravo ministar Lalovac jer kao član Vlade i sam zagovara fokusiranje na reforme. No, iako ste vi ministre javno upozorili da ćemo bez reformi u krizi biti još narednih 5 godina iz izjava drugih ministara koji su i dalje uglavnom usmjereni na traženje opravdanja za njihovo daljnje odgađanje zaključujemo da među kolegama nemate puno istomišljenika. Ali lideri i vođe su upravo oni koji znaju povući i neke teške poteze. Podrška HUP-a svima koji rade u tom smjeru je neupitna.“

Ministar Lalovac smatra da je rasterećenje gospodarstva jedini smjer prema stabilnom ekonomskom rastu te je najavio nekoliko konkretnih aktivnosti kojima bi trebale dati jasniji model suradnje poduzetnika s nadležnim institucijama. Najavio je zaokret u odnosu Porezne uprave i poduzetnika koji se mora temeljiti na povjerenju. Naglasio je i važnosti interne reorganizacije Porezne uprave koja bi trebala biti susretljivija u pomoći poduzetnicima da bolje razumiju i interpretiraju zakone. Posebni nadzori će se najavljivati, a rezultati objavljivati kako bi se doprinijelo transparentnosti. Ministarstvo će zajedno s HUP-om intenzivno raditi na suzbijanju sive ekonomije koja ujedno čini nelojalnu konkurenciju na tržištu. »Osobno zagovaram puno snažnije strukturne reforme na rashodovnoj strani proračuna, jer smatram da je to jedini način, jedini put bržeg izlaska iz krize«, rekao je Lalovac.
vrh stranice
vrh stranice