RADNI RUČAK HUP - UDRUGE MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA S MINISTROM FINANCIJA PRIMORCEM

22.11.2022.

61. Radni ručak HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika, tradicionalno savjetovanje malih i srednjih poduzetnika s predstavnikom Vlade, koje se održava već 18 godina, kao centralnu temu imao je uvođenje dodatnog poreza na dobit.

HUP je ugostio ministra financija, Marka Primorca, koji je iznio plan Vlade i očekivane trendove u hrvatskom gospodarstvu. Razgovaralo se i potrebnim preduvjetima za snažniji razvoj hrvatskoga gospodarstva te stvaranje jednostavnije i povoljnije poduzetničke i investicijske klime. 

Nazočnima se uvodno obratila Irena Weber, glavna direktorica, te  zahvalila na iskazanoj podršci u proteklih 18 godina.

Pred nama je iduće godine kriza i recesija čiju dubinu sad ne znamo. Ono što znamo jest da se hrvatskim tvrtkama otkazuju narudžbe i da sada nam  treba snaga da preživimo recesiju i zadržimo radna mjesta.

Predlaže se donošenje poreza na porez, koji će sigurno zaustaviti investicije u razvoj, a to znači da neće biti novih radnih mjesta niti rasta plaća te ponovno postajemo nesigurna zemlja za poslovanje i neprivlačni ulagačima. Uz Mađarsku smo jedina zemlja koja je porez širi na cijelo gospodarstvo umjesto kako da se, kako je propisano Uredbom Europske Komisije, zadrži isključivo na energetskom sektoru, koji je ostvario neočekivanu dobit zahvaljujući poremećajima na tržištu uzrokovanima ratom u Ukrajini.

“HUP ne može podržati neopravdanu diskriminaciju velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati najuspješnije tvrtke, najbolje poslodavce i najveće investitore koji ujedno i najviše uplaćuju u državni proračun,“ istaknula je Irena Weber glavna direktorica HUP-a.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta“, istaknula je Irena Weber. 

Predsjednik HUP- Udruge malih i srednjih poduzetnika, Igor Škrgatić, pozvao je na kvalitetniju suradnju s resornim ministarstvima u cilju kvalitetnijih programa i mjera za pomoć razvoju gospodarstva.

 Želimo kvalitetan dijalog s ministarstvom u svim onim temama koje se tiču hrvatskih poduzetnika i poslodavaca. Danas očekujemo od ministra čuti i neke odgovore na HUP-ove prijedloge za poreznu reformu. Potrebni su nam dodatni koraci u smjeru manjeg opterećenja rada kako bi  hrvatsko gospodarstvo učinili konkurentnim i uspoređivali se sa državama koje ostvaruju visoke stope rasta BDP-a „, kazao je Škrgatić u uvodnom govoru.

Podsjetimo, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka na 5000 kuna i smanjenje niže porezne stope poreza na dohodak s 20 posto na 15 posto. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta. 

Ministar financija, Marko Primorac uvodno je rekao: „Smatramo da je u ovoj situaciji najmanja pogreška obuhvatiti subjekte s najvećom ekonomskom snagom da se raspodijelio dio viška povećanja dobiti nadprosječnih razina. Prijedlog zakona je u proceduri javnog savjetovanja, tražili smo konzultacije, mišljenja svih dionika. Porezna politika uvijek ide u smjeru da potiče i djeluje na jačanje hrvatske industrije i izvoza. Vlada će u okvirima proračunskih mogućnost i dalje stajati uz poduzetnike. Uslijed ovog nameta naši poduzetnici neće ostati usamljeni. Ako bude ekstremnih šokova, imamo za to predviđen dio u proračunu", pojasnio je Primorac te potom odgovarao na pitanja poduzetnika.

 

vrh stranice
vrh stranice