Radni ručak „Banke i poduzetnici u zajedničkoj misiji gospodarskog oporavka i oživljavanja investicija“

06.10.2011.

Na Radnom ručku HUP-Udruge malih i srednjih poduzetnika pod nazivom „Banke i poduzetnici u zajedničkoj misiji gospodarskog oporavka i oživljavanja investicija“ predstavnici Erste banke prezentirali su okupljenim poduzetnicima svoja očekivanja oko kretanja domaćeg gospodarstva do kraja ove i naredne godine, otkrili najveće zapreke pri kreditiranju domaćih poduzetnika te naveli mogućnosti alternativnog financiranja i najpovoljnije proizvode i kreditne linije u ponudi banke posebno prilagođene poduzetnicima.
Poduzetnici bankama najviše zamjeraju administrativno vrlo kompliciran i dugotrajan postupak samog ulaska u kreditni odnos, visoke kamate u odnosu na zemlje u kojima posluju njihove banke majke, ali i njihovu prilično pasivnu ulogu u osiguranju likvidnosti domaćih tvrtki kojima je zbog krize i pada prometa nužan reprogram obveza, istaknuo je na samom početku Radnog ručka Petar Lovrić, predsjednik HUP - Udruge malih i srednjih poduzetnika.
„Poduzetnici nam se žale da ih u praksi prilikom traženja kredita bankari vrlo često tretiraju kao pacijente i nastupaju prema njima kao skrbnici, a ne kao partneri. Velik nam problem predstavlja politika banaka prema kojoj one neke sektore, ovisno o svojim globalnim procjenama, proglase neperspektivnim pa praktično stanu s kreditiranjem tvrtki iz tog sektora. Zbog toga mali poduzetnici u tim sektorima praktično gube šansu za opstanak, unatoč tome što imaju dobar poslovni plan, listu kupaca i dobre šanse za preživljavanje“, rekao je okupljenima Lovrić.
vrh stranice
vrh stranice