Projekti vrijedni preko 3 milijarde eura izgubljeni ili na čekanju zbog neučinkovitosti i nebrige državne i lokalne administracije

21.01.2010.

21. siječnja 2010. u splitskom hotelu Park održala se zajednička konferencija za novinare Hrvatske udruga poslodavaca Podružnice Dalmacija i Hrvatske udruge sindikata. Otvarajući konferenciju, Vesna Ivić Šimetin, direktorica HUP-ovog regionalnog ureda Split iskazala je zadovoljstvo suradnjom sa HUS-om i naglasila kako je i ova konferencija za novinare dokaz kako oba socijalna partnera mogu uspješno surađivati kad su u pitanju vitalni interesi gospodarstva regije. Na konferenciji za novinare bilo je riječ o kapitalnim investicijama i projektima koji su i u državnom i u privatnom sektoru gotovo zaustavljeni.
Hrvoje Marušić, predsjednik izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija upozorio je na nerad i neodgovornost lokalne i državne administracije i na sporost u donošenju prostornih planova u dalmatinskim županijama. Marušić je kazao kako trenutno samo u dvije županije, Dubrovačko-neretvanskoj, i Splitsko-dalmatinskoj stoji na čekanju više od 20 projekata čija vrijednost prelazi 3 milijarde eura. Gubitnik je i država, jer bi samo od PDV-a, mogla uprihoditi cca 600 milijuna kuna. Ovi projekti bi mogli osigurati punu angažiranost hrvatskih građevinara i poduzetnika čime im se omogućava prevladavanje postojećih i nadolazećih teškoća. Istaknuo je kako samo ovakvi projekti mogu zamijeniti državne investicije koje su bitno usporene i kako dobar dio navedenih projekata spada u izravna strana ulaganja koja bitno doprinose povećanju BDP-a..

„Cilj ove konferencije za novinare je upozoriti javnost na preveliku i tromu državnu administraciji sklonoj mitu i korupciji rezultat čega je i gospodarstvo pred slomom. Imamo jednake interese kao i Hrvatska udruga poslodavaca, a to su, između ostalog i smanjenje javnog troška i neizdržive porezne presije koja onemogućava poduzetničke aktivnosti. Pokretanje spomenutih projekata koji su dugo na čekanju, rezultirat će zadržavanjem zaposlenja te novim zapošljavanjem u graditeljstvu, a što bi se pozitivno reflektiralo i na neke druge segmente privrede.“ istaknuo je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata. je Naglasio je kako se oba socijalna partnera ne bave samo ukazivanjem na probleme, nego nude i konkretne zahtjeve Vladi. „Tražimo da Vlada projekte čija je investicijska vrijednost iznad 100 mil eura, proglasi projektima od nacionalnog interesa, da pozove župane, gradonačelnike i načelnike općina ne bi li im donošenje planova bilo prioritet te da se ukine zabrana etažiranja u turističkim zonama, jer će se u protivnom teško pridobiti investitori“ kazao je Matijašević

Marušić i Matijašević su u ime HUS-a i HUP-a Podružnice Dalmacija pozvali premijerku Jadranku Kosor na što skoriji radni sastanak u Splitsko-dalmatinskoj županiji na kojem bi se razgovaralo o tim temama.
vrh stranice
vrh stranice